Bun, ca idee minunatiile astea de aplicatii exista aproape pentru fiecare necesitate.
De fapt, majoritatea tarilor europene, cel putin, au digitalizat majoritatea serviciilor de transport. Ca na, aici ne este cea mai mare grija.
FIe ca este vorba de companie privata sau de stat, s-a investit mult in digitalizarea sa pentru ca utilizatorul unui pc sau smartphone sa poata beneficia de mobilitatea maxima posibila.
Sa o luam din orase, aici lucrurile sunt de fel cel mai personalizate dintre toate. Rar gasim aplicatii universale care sa ne poata recomanda cate o ruta de autobuz, tramvai sau metrou indiferent in ce oras ne aflam. Sunt cateva, insa majoritatea ofera rezultate specifice pe zona unde este lansata. Insa, o varianta buna, o reprezinta google maps, care culmea stie sa iti recomande, pe langa traseul perpedes, adica pe jos, sau pe langa cel cu masina si pe cel cu mijloacele in comun. In principiu google maps este unul dintre cele mai actualizate servicii pe care il poti folosii ca orientare in spatiu. Sfatul meu insa, in functie de orasul in care te aflii sa descarci totusi si aplicatia locala. Cel putin orasele mai mari si mai dezvoltate au un sistem integrat de transport, iar aceste programele iti vor oferii acces la harti ale traseelor si chiar un planificator de rute. Macar sa-l folosesti pentru a compara rezultatele pe care google maps le ofera, pentru ca na, uneori exista anumite restrictii sau modificari ale rutelor mult prea recente ca un posibil update catre cei de la google sa fi ajuns. In oras sunt esentiale si aplcaitiile pentru taxiuri, iar aici in ultima vreme, cel putin in majoritatea oraselor mari, exista uber sau bolt. Si cand ma gandesc ca acum 15 ani, inca foloseam hartile din cartile aurii si intrebam inainte la taxi, cat ne ia pana undeva… Cu aparat sau fara sefule?!
Bun, iesim din oras… Pai, daca esti cu masina si in spatiul intercomunitar iti recomand google maps cu cea mai mare caldura. Poti filtra traseele pentru a evita drumurile cu costuri si ai punctele de interes puse peste tot. Nu vad rostul pentru a mai folosii servicii de gps traditionale. Acum cu un telefon si ceva internet poti calatorii fara probleme. Stiu, pretul ieftin la internet este doar in uniune si doar de cativa ani cand s-a impus un tarif universal, insa si asa se poate descarca traseul de la hotel inainte sa il parcugi. Daca trecem pe partea de tren sau autocar, google maps te poate indruma si aici, dar nici macar el nu te poate ajuta chiar in toate tarile. Pentru calatoriile prin spatiul intercomunitar din UE, exista cateva variante de luat in seama, precum Eurail, aplicatia oficiala a companiilor feroviere care ofera abonamentul eurail pass ce iti permite multiple calatorii avantajoase pe teritoriul uniunii europene fara sa iti bati capul prin ce tara treci. Mai exista trainline, omio sau rome2rio ca alternative care iti vor recomanda optiuni de calatorie pentru trenuri si nu numai. Iarasi, recomandarea mea, este totusi sa descarci aplicatia nativa, cea in care operatorul local de transport feroviar opereaza pentru a fii la curent cu cele mai noi orare. Stii ca atunci cand iti luai mersul trenului din gara si te uitai in el tot anul… ? mi se parea unul dintre cele mai complicate almanahe, ca la cat de mare si gros era…
Ajungem intr-un sfarsit la avioane. Aici e simplu, da si in cazul asta poti intreba google ce zbor sa iei, daar exista cateva servicii deja cu traditie. Momondo sau skyscanner sunt principalele motoare de cautare catre cele mai bune combinatii de zboruri. Acestea sunt de prima intentie. Pentru ca ulterior sa incerci sa folosesti ceva dedicat fiecarei companii in parte pentru a beneficia de toate discounturile posibile. Wizz sau Ryanair ofera reduceri direct in aplicatiile lor. Iar biletele si check-in in majoritatea aeroporturilor nici numai necesita printarea lor.
As mai fi vorbit si despre cum ne cazam… Dar zic ca deja ti-am ocupat ceva timp din pretioasa ta vacanta. Scoate capul din hartile fizice si foloseste cu incredere toate uneltele propuse, incepe cu google maps care se pare ca are la dispozitie resurse imense de planificare ale rutelor si continua cu cele specifice locului sau companiilor de transport utilizate.
Ai fost la short tech news, si sper ca esti in continuare sub o imbreluta la plaja! Pana data viitoare sa fie plimbare pe curand!
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space
Podcast: Play in new window | Download