S4 Ep. 36 Passkeys

Google a anunțat oficial dar a și promovat cu mai mult simt de răspundere implementarea unei noi modalități de a ne accesa conturile fără să mai ținem minte parolele lungi, cu majuscule și caractere speciale obligatorii. Passkey-urile se pare ca devin cheile cele mai sigure dar și cele mai simple modalități de a ne autentifica pe anumite aplicații, site-uri și oriunde va fi această opțiune disponibilă.

Aleluia! Se naște o nouă eră în care străbunicii, bunicii și părinții noștri sunt salvați din a-și mai face 100 de conturi de e-mailuri pentru că își uită informațiile de conectare, pe care tot ei si le-au notat degeaba pe hârtiuța uitată sub mielul de pe piciorul televizorului.

Tehnologia pe care google vrea să o impună in mod default pentru utilizatorii Android și pentru cei care folosesc aplicațiile sale, exista ca și opțiune deja de anul trecut pe dispozitivele celor de la Apple dar și ca variantă de logare pentru anumite site-uri gen eBay, PayPal sau best buy. Bineînțeles este si meritul celor de la FIDO, (prescurtarea vine de la Fast identity online), care reprezintă o organizație non-profit care luptă pentru standardizarea autentificării in mediul virtual fără nevoia de parole. Considerând că acest concept, denumi passkey, este mult mai sigur decât variantele deja existente.

Acum aproximativ 6 zile și google anunța că opțiunea este gata de folosire și pentru utilizatorii săi. Având in vedere că mulți dintre noi avem deja tot felul de conturi Gmail sau YouTube, popularitatea acestei metode o să crească exponențial și o să ajute industria să se mute din epoca parolelor lungi si imposibil de ținut minte, din cea a autentificării duble, triple sau din cea a managerilor de parole in cea în care ne conectăm într-un anumit cont doar cu ajutorul unor lucruri simple de pe telefonul nostru.

Acțiunea va fi foarte simplă și cred că mulți dintre noi o folosim deja in anumite aplicații. Passkey-urile reprezintă de fapt, un cod PIN, o amprentă sau o scanare facială. Acum, nu mai exista telefon care sa nu aibă măcar un scanner de amprenta, iar aceste autentificări biometrice se pare că sunt printre cele mai sigure metode de Autentificare. Nu stiu daca ai observat dar Multe dintre aplicatiile bancare deja folosesc ca mod de Autentificare biometric in aplicatiile lor.

Bineînțeles, passkeyurile, nu reprezintă o banală deblocare de telefon, într-adevăr așa vrea să se simtă, dar in spatele unui simplu pin de unlock, se ascunde o cheie criptografică ce iti va permite sa descifrezi alte chei de pe alte dispozitive unde vrei să te autentifici. Ceva asemanator, cu autentificarea prin contul google pe anumite site-URI, cand după ce alegeai aceasta opțiune, trebuia să oferi acceptul logerii prin aprobarea acesteia din aplicatia de pe telefon. Dar conform noii modalități descrise înainte, treaba va fii si mai simplă. Singurul lucru de care vei fi legat va fi, passkeyul generat prin pin, face id sau scan id.

Bogdan este numele meu iar aici la Short Tech News, unde te invit să te abonezi, îți zic că orice metodă de a ne simplifica viață este bine venită. Chiar dacă asta ne va face si mai dependenți de telefoanele noastre dar hai fii sinceri, cât timp ai stat cel mai mult departe de el in ultimul an? Apoi, zic că passkeyurile, ii oferă smartphone-ului din buzunarul nostru, o utilitate cum până acum nu prea a avut-o. Să ne țină in siguranta viețile noastre digitale. Până data viitoare să fie butonare! Pe curând!

#passkeys

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

Pentru colaborări vă aștept cu mail la bogdan.menci@gmail.com

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

 

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *