La categoria tehnologie o sa am prezentari de device-uri si gadget-uri folositoare in calatorii. Incep cu ceva esential pentru travel, un aparat foto.
Era in care trebuia sa avem grija cate pozitii mai sunt disponibile pe film a apus de mult. De altfel si era in care ne enervam pe mainile noastre neindemanatice cand deschideam capacul filmului din spatele aparatelor firave si se voalau toate amintirile noastre din calatorie. Nu mai zic si de simplitatea lor, point and shoot fara sa poti seta ceva la ele.
Acum totul s-a schimbat, lumea s-a transformat intr-un gigant album foto digital si impresia artistica are din ce in ce mai multa relevanta. Doar un lucru imi pare rau ca a apus, acela ca amintirile sunt din ce in ce mai putin pretuite si intime.
Bun, sa trecem mai departe catre oile noastre. Desi sunt variante mult mai ieftine de aparate digitale, am ales sa incep categoria cu ceva de calitate pentru ca de ce nu, si aici prima impresie conteaza.
Aparatul foto Olympus E-PL8 este unul din gama Mirrorless si ofera calitatea DSLR-urilor intr-u pachet compact. Mai multe despre aceste tipuri puteti gasi foarte usor rasfoind blog-urile de specialitate din primele pagini de cautari google. Pentru ca nu l-am incercat personal, o sa fiu scurt si la obiect cu privinta specificatiilor aparatului.
Caracteristici Olympus E-PL8:
- Senzor: 4/3” Senzor Live MOS
- 16 MP
- ISO 200 – 25600
- LCD rabatabil – Panou tactil
- Format foto: RAW (12 biti – 4608 x 3456) + JPEG
- Format video: MOV(MPEG‑4AVC/H.264), AVI(Motion JPEG)
- Rezolutie video: Full HD 1920 x 1080 (16:9) / 30 fps / IPB (F,N) / (MOV) + HD 1280 x 720 (16:9) / 30p (MOV)
- Timp de inregistrare: maxim 30 minute
- Format inregistrare Audio: Wave Stereo PCM/16bit, 48kHz
- Conectivitate WI-FI
- Dimensiuni: Lăţime – 117,1 mm; Înălţime – 68,3 mm; Profunzime – 38,4 mm
- Greutate: 374 g (inclusiv baterie şi card de memorie)
- Mai multe informatii pe site-ul producatorului Olympus si la F64.RO
Pareri personale:
- PRO:
- Mirrorless – clar adaugam calitatea imaginilor alaturi de un design compact si usor.
- Obiectiv interschimbabil – nu toate mirrorless-urile iti ofera posibilitatea asta, si e util daca spre exemplu esti intr-o calatorie in care iti place sa fotografiezi landscape-uri si ti-ar fi util un obiectiv mai wide.
- Design – imaginea si sentimentul retro dat de materialele si culorile aparatului completeaza ca o piesa perfecta de lego geamantanul oricarui calator. Pe langa asta, materialul usor abraziv de pe toata suprafata aparatului ofera o siguranta in plus la manevrarea acestuia din mai multe pozitii.
- Ecran rabatabil – un astfel de ecran e util cand, ori vrei sa faci poze din anumite pozitii incomode sau pentru selfiuri de grup.
- Format raw – asa ca orice blogger cu activitati creative, poate sa-si editeze pana la ultimul pixel imaginile luate cu el.
- Wi-Fi – foarte util pentru accesarea pozelor in timp real fara necesitatea unui cablu, putand fi distribuite rapid pe retelele de socializare. Bun si pentru declansarea de la distanta.
- Contra:
- Obiective scumpe.
- Capabilitati de inregistrare video scazute.
Este util Olympus E-PL8 calatorilor?
Da! Greutatea si dimensiunile sale il fac usor de manevrat. Desi pare putin cam scump pentru bugetul unui salariat mediu, trebuie sa constientizam ca un aparat foto nu il schimbam peste un an, a devenit o investitie pentru cativa ani si zeci de calatorii. Si lucrul care imi place cel mai mult, si sunt fan acestor tipuri, este ca in orice loc l-ai folosi vei sti ca imaginea ta de turist este impecabila.
Olympus E-PL8 il puteti gasi la pretul de 1900 lei pe site-ul celor de la F64.
Pozele apartin Olympus.
Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.