Păi ia să vedem… spuneam la început că aceste lansări anuale iti dă impresia că Apple inventează sfântul graal al telefoanelor, căștilor sau ceasurilor inteligente.
Și că tu muritorule de rând indiferent că detii chiar și de la ei cel mai recent produs, tot ești urmă cu vremuri, că ia uite aici, funcții șmechere noi la care tu nici nu te gândeai!
Serios acum, doar eu am aceasta senzație de superioritate, cum că uneori parcă ne iau peste picior?
Stii cum e, nu e de vină cel care vinde ci cel care cumpără!
Cât despre noile jucării deștepte ale mărului mușcat, trecem repede în revistă noile smartwatch-URI seria a 10-a, cu un corp mai subțire și cu un ecran oled ușor mai mare față de cele anterioare. Noi culori și noi materiale disponibile. In rest pe partea de funcții nimic nou sub soare. Dacă facem comparația cu seriile 8,9 diferențele sunt aproape insesizabile, dacă o facem cu seriile 6 și 7, schimbarile se simt mult mai bine.
Cât despre noile căștile, AirPods seria a 4-a, acestea au primit ca îmbunătățire active noise cancelation. Iar pro-urile vor avea disponibile funcția hearing aid care va putea să iti echilibreze sunetul in funcție de problemele auditive pe care le ai.
Acum ajungem la telefoane. O strategie puțin ciudată aleasă de cei de la Apple. Este printre putinele dăți când anunță anumite funcții ale noilor iPhone-uri fără ca acestea să le poată avea disponibile din prima zi de utilizare. Mai mult decât atât, precomenzile se pot face abia la câteva zile după lansarea oficială…
In mare designul a rămas la fel ca cel de anul trecut dar cu nuanțe noi de culori. Pozițiile celor două camere de pe iPhone 16 sunt acum pe verticala in comparație cu cele de pe orizontală, așa cum au fost anul trecut. Aceasta poziție va ajuta la crearea de imagini spatiale pe care le vei putea folosi doar pe ochelarii de realitate virtuală, Apple Vision Pro.
Toate telefoanele au acum action Button-ul care înlocuiește acel mic switch ce-ți trece telefonul in modul de silențios și un nou buton haptic de data aceasta, care iti va permite să controlezi opțiunile camerei foto fără sa fii nevoit sa o faci din aplicație.
La interior toată gama primește noile chipseturi A18 cu fabricația pe 3 nanometri. Variantele de iPhone pro și pro max primesc bineînțeles un model mai puternic denumit A18 pro care le va permite să facă lucruri mult mai avansate pe partea de captare și editare video.
Apropo, ca principală pe toate modelele găsim o camera de 48 de megapixeli denumită fusion, iar pe variantele pro, avem parte de un teleobiectiv cu zoom-ul de 5x. Pe partea de înregistrare video, pro-urile pot înregistra 4K in 120 fps-uri si beneficiază de codecuri video care pot oferi editorilor profesioniști libertate mai mare in modificarea fișierelor sursa.
Apple chiar a prezentat cum au utilizat această noua funcție in realizarea unui videoclip pe care artistul the weekend l-a făcut pentru cea mai noua melodie a sa.
In rest iPhone 16 pro și pro MAX primesc ecrane ușor mai mari, 6,9 și respectiv 6,3 inchi, adică vreo 2,5 mm in plus fata de variantele de anul trecut. Ecrane care bineînțeles vor continua sa fie și singurele din gama Apple care beneficiază de rata de refresh de pana la 120 Hz.
Prețurile au rămas la fel ca cele de anul trecut, nu are rost sa ți le specific aici, dar iti pot zice că de banii dați pe ele, nu primesti cu mult mai mult față de ce puteai lua anul trecut. Nu există o îmbunătățire incrementală de care nu te poți lipsi.
La Short tech News am lăsat la urmă și menționarea funcțiilor AI, Apple Inteligence, pentru că… hai să fiu scurt, dacă vrei un telefon cu AI, ia-ți un google pixel sau un Samsung, pentru că androidul deja are astfel de funcții implementate de aproximativ 2, 3 ani. Update-ul PTR iOS 18 ce va cuprinde Apple inteligence va fi disponibil abia in lunile următoare iar ca limbi acceptate, engleza va dăinui cel puțin 1 an de zile, așa că, dacă vei vrea ca Siri să îți facă o programare la dentist va trebui să te chinui cu tot cu durerea de măsea sa pronunți cerința in engleză.
Dacă, atenție viitoarele, funcții AI ți se par vitale, dacă ești gamer înrăit și vrei neaparat să te joci cele 5 jocuri portate de pe pc și dacă pentru tine contează crearea de conținut video profesional, da, be my guest și înnoieșteți garderoba tech. Dar dacă nu, trecerea de la o serie nu foarte îndepărtată, precum 15, 14 și chiar și 13 nu se va resimțiți așa cum vei spera.
Bogdan Menci este numele meu și îți mulțumesc de atenție! Pana data viitoare sa fie butonare!
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space
Podcast: Play in new window | Download