Marele circ, așa cum a fost supranumit campionatul mondial de Formula 1, reprezintă cel mai popular motorsport.
Ce ne-a fascinat de-a lungul timpului? Păi bineînțeles viteza în primul rând dar la fel de important era și factorul uman, cel care ne-a făcut de-a lungul timpului să ne credem rând pe rând ori niki lauda, ori schumaher, ori hakinnen, ori hamilton și de ce nu verstapen!
Mulți au încercat să concureze cu magia sa, dar nimic nu a putut ține pasul. A apărut chiar și formula E unde mașinile au motoare electrice dar zgomotul celor 1000 de cai putere ale celor din formula 1 este de neegalat.
Acum la 5 luni după ultima cursă importantă din abu dabi ia loc în premieră prima cursă a karturilor autonome.
Well aproape prima, roborace este primul prototip de acest fel care în 2017 la Paris în cadrul unei etape de formula e, a dat o tură de circuit de unul singur.
Între timp în America de Nord, din 2021 se ține an de an campionatul Indy de curse cu mașini autonome. 9 echipe formate din specialiști veniți din 21 de universități construiesc și modifică mașinile de curse pentru a reuși să le facă să concureze de unele singure pe circuitele de tip indy. ultimul model de monopost IAC AV 24 promite chiar viteze de până la 300 de km pe oră.
Așadar cursa de pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi nu este prima unde mașinile inteligente se întrec de unele singure dar este prima marketată ca făcând parte dintr-o competiție mult mai apropiată de cele din formula. Mai mult decât atât, au fost 10000 de spectatori pe circuit și vreo 600000 online. 4 monoposturi asemănătoare cu cele din formula unu, conduse de inteligența artificială s-au întrecut pentru un premiu de 2,25 de Milioane de dolari.
De fapt mașinile sunt identice toate fiind monoposturi Dallara folosite în cursele din Japonia de Super Formula. Echipele au putut modifica doar algoritmii dar nu și performanțele fizice ale mașinii. Vehicul echipat cu senzori, sonar, camere 360 de grade și tot felul de sisteme inteligente care să citească în timp real datele traseului.
Cei din echipa TUM au ajuns să fie câștigători. Echipa tehnică de la universitatea tehnică din munich a câștigat marele premiu în această cursă unde lucrurile nu s-au petrecut exact cum se așteptau toți participanți. Mașinile ba se opreau in timpul mersului, ba făceau manevre periculoase pe mijlocul drumului și chiar una dintre ele a ajuns în parapetul de protecție. Mai mult decât atât s-a flurir steagul galben aducând puțină confuzie între participanții AI.
Bogdan am fost eu, iar la short tech news ai aflat ca există deja și curse cu mașini autonome asemenatoare cu cele din marele circ. Ei circ va fii când tot felul de asemenea mașini vor ajunge și pe străzile noastre. În principiu vor trebui să adauge in software carecatristicile fiecărei nații. La noi cel puțin ar fi bine de programat in sistemul lor, claxonarea instantanee la nici o milisecunda după verde, în juratul celui din fața ta ca nu se bagă mai repede în intersecția periculos de aglomerată și mai ales modul de parcare neregulamentară.
Gata rubrica! Până data viitoare să fie viteză mare! Pe curând!
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space
Podcast: Play in new window | Download