S5 Ep. 28 Ultra Intel

Ca tot e decembrie cei de la Intel s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare și au făcut pe Moș Crăciunul pentru fanii lor.

Bogdan sunt eu și rămâi alături de mine la short tech news pentru a afla despre ce este vorba!

Intel, firma americană producătoare de procesoare tocmai ce a anunțat lansarea noii game de chipseturi dedicate mobilității. În cadrul evenimentului lor Ai everywhere de acum 4-5 zile au anunțat una dintre cele mai importante schimbări petrecute în ultima vreme in curtea lor. O noua serie de procesoare se naște sub o altă formă și o altă denumire.

Meteor Lake este codenameul noii game de procesoare Intel. Construită pe o arhitectură complet diferita față de generațiile anterioare, aceasta a 14-a venire a seriei Core, se înfățișează cu un nou nume și cu o nouă strategie.

Intel Core Ultra este noul nume al proaspetei familii care va avea adăugat după caz și prenumele 5, 7 și 9. Adică gata cu denumirile Intel core i3, i5 sau i7 acum vor exista Intel core ultra 5, ultra 7 sau ultra 9. Nu vor dispărea în schimb unele dintre inițialele de final care indică ce clasă de performanță are fiecare procesor, H pentru performanță sau U pentru eficiența.

Arhitectura cuprinde acum mai multe zone de calcul dedicate diferitelor sarcini distribuite într-un mod mult mai eficient, similară celei pe care o folosesc AMD sau cei de la Apple. Iar asta este posibil datorită fabricației pe 7 nm în comparație cu cea pe 10 folosită pentru vechile procesoare. Intel 4 se intitulează aceasta arhitectura pe care echipa albastră vrea să o folosească pentru a-și îndrepta noua strategie spre lansarea de produse orientate către mărirea eficienței în raportul consum / putere. Noile modele lansate au fiecare 8 nuclee economice și 2 low power dedicate taskurilor de zi cu zi și care sunt menite să iti consume cât mai eficient energia atât de importantă pe partea de mobilitate. Pe lângă aceste 10 nuclee, în funcție de gama aleasă, procesorul va mai avea și 6, 4 sau 2 nuclee de performanță.

De asemenea toate cele 11 modele noi lansate au disponibile pe socket și cate un NPU adică un neural proces unit care ajuta toate componentele procesorului sa ruleze programe ce folosesc inteligența artificială. Aplicațiile sau programele care folosesc integrări ale Modelelor generative de imagini sau de text vor putea fi rulate direct.

Și pentru că aplicațiile AI se pot folosii și de procesoarele grafice pentru a funcționa, seriile H de Intel core ultra 9,7 sau 5 vin și echipate cu 7 sau 8 nuclee grafice ARC. Implementând astfel în soluțiile grafice integrate o mică parte din tehnologia folosită pe plăcile video dedicate INTEL ARC. Bineînțeles net superioare celei de bază Intel graphics. Aducând capabilități decente chiar și în unele jocuri mai solicitante.

16 nuclee și 22 de fire de execuție au cele mai performante procesoare Intel ultra lansate momenta, cu viteze de maxim până la 5,1 GHz și care suportă, bineînțeles în funcție de model până la 96 de giga ram ddr5.

Deja Asus Zenbook 14 OLED, Acer Swift Go 14 sau Lenovo ThinkPad X1 Carbon sunt printre primele laptopuri care sunt echipate cu noile procesoare Intel și care vor fi lansate in perioada imediat următoare.

Intel a schimbat foaia de la a oferii mereu putere brută la a încerca și trendul cu eficiența performanțelor multi core pe care rivalii săi, îl domină fără drept de apel prin arhitecturi și mai avansate de 5 nm. Însă, nu degeaba Intel a fost și este cel mai popular brand folosit pentru a motoriza laptopurile din piață, așa că eu cred la Short tech news ca s-a făcut un pas mare de către gigantul albastru, cel care a părut în ultima vreme adormit.

Despre procesoare am vorbit dar tu pe radio Orion stai cu urechea lipit! Bogdan am fost eu! Îți mulțumesc de prezență și pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *