S5 Ep. 14 Intel Raptor Lake Refresh

Hei! Short tech news a început, ramai alaturi pentru mai mult!

Intel a prezentat acum aproximativ 10 zile noile procesoare de desktop din generația a 14-a. i9-14900K/KF, i7-14700K/KF and i5-14600K/KF.

Toate destinate pentru a sta în vârful lanțului trofic al procesoarelor. Dar ce să vezi și să nu prea crezi…

Pe hârtie, line-upul pare ușor schimbat însă în realitate, testele nu aduc nici pe departe acel boost de Performanță de minim 23% promis de producator în special pe partea de gaming.

Da, au adus în plus 200 de MHz la modelul i9-14900k și momentan acesta devine primul procesor din lume out of the box capabil să atingă 6ghz fără a fi vreo variantă cu overclocking.

Da au pus și 4 nuclee în plus dedicate eficienței in procesorul i7 14700k și urcă numărul total la 20 de nuclee și implicit la 28 de fire de execuție în comparație cu cele de anul trecut din modelul 13700 cu 16 nuclee și 20 de fire de execuție.

Însă, arhitectura de bază este în totalitate aceeași, bazată pe Raptor Lake și este în esență doar un refreash a sa. Se pare că aceasta va fi ultima generație în care vom mai avea denumirile cu i în fața, din generațiile următoare, procesoarele celor de la Intel se vor numi doar core sau ultra core în funcție de modelul său.

Odată cu generațiile Arrow lake și lunar lake, gigantul constructor de procesoare vrea să creeze noile produse pe tehnologii noi de fabricație de doar 2nm, făcând un salt uriaș.

Dar până atunci, proaspătul lansat i9 14900k a fost luat la bani mărunți. Și cu toată forța sa inscripționată în fruntea tranzistorilor săi se pare că nu reușește să aducă nici măcar 5% performanțe în plus față de generația anterioară, făcându-l să pară inutil pe rafturile magazinelor, pentru cei care dețin deja un 13900. Problema cu el este ca prețul de aproximativ 600 de euro pe piața noastră, nu justifică achiziția sa în comparație cu alte variante ușor mai ieftine.

[ …a se continua în varianta audio… ]

Cumpără BlendJet folosind codul short din linkul https://zen.ai/shorttechnews

#intel #i914900k

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space #blendjet

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *