S4 Ep. 32 La multi ani dar ramai cu bine, planeta noastră mamă, Pământ!

Salutare! Te afli la rubrica Short tech News! Iar eu, Bogdan sunt la acest minunat microfon și voi fi gazda ta in următoarele minute!

Știi ce am serbat pe 22 Aprilie? Nu s-a născut nici un sfânt cu cruce roșie și nici măcar o sărbătoare națională nu este. Ceea ce s-a sărbătorit sâmbăta ce tocmai a trecut, are o importanță mult mai mare decât orice altceva cunoaștem noi în universul descoperit.

Tocmai ce a împlinit aproximativ 4,54 de miliarde de ani de la formarea sa pe deplin și este cea pentru care ne facem cele mai mari griji în ultimele secole, Planeta Mamă, Pământ. Și-am numit-o așa pentru că mulți încearcă să o părăsească, iar Terra, va fi cea care va reprezenta figura maternă pentru puii de viitori exploratori intergalactici.

Nasa, prin programul său artemis vrea să reajungă cu echipaj uman pe suprafața lunii și, de ce nu, să reușească prin alte misiuni ulterioare să construiască acolo o bază selenară. Zborul de test a fost efectuat deja iar în 2025 este programat cel care va duce din nou, datorită misiunilor Artemis, seminția oamenilor.

Dar alții, au chiar planuri pentru explorarea unor teritorii spațiale mult mai îndepărtate.

ESA Adică Agenția europeană spațială a lansat pe 14 Aprilie anul acesta sonda Juice. Misiunea sa, principală, va fi să-și folosească cele 10 instrumente de măsurat și observat, în a verifica proprietatile gazelor din atmosfera regasita pe suprafața lunilor galileene ale planetei jupiter. Ganymede, Callisto si Europa își vor dezvăluii secretele planetare și ne vor arăta dacă pot fi posibile habitate. Totul datorită șanselor de a exista cantități de apa lichidă sub suprafață înghețată.

Elon Musk, participă și el la acest maraton, promițând un drum dus întors către a patra planeta de la Soare, Marte.

SpaceX, agenția spațială privată a lui Musk, a lansat pe 20 Aprilie, pentru cateva secunde de la sol, naveta spațială Starship. Deșii gândul lor pentru viitor este să transporte cu ajutorul ei oameni și mărfuri către Marte, momentan misiunea de test, avea rolul de a vedea dacă aceasta racheta se ridica de la sol și eventul să facă un zbor orbital in jurul pământului. Prima parte a fost o reușită, racheta ajungând la 32 de km altitudine dar unele motoare au cedat și misiunea a trebuit întreruptă.

Până si telescopul spatial James web, a oferit date despre exoplanetele din sistemul solar Trappist 1. Unde, prin analizarea datelor primite, se vor putea studia mai bine condițiile aflate pe suprafațele planetelor membre. Acestea sunt 7 la numar si ai dimensiunea apropiată cu a pământului, iar 3 dintre ele se afla la o distanta propice susținerii vieții, fată de Steaua pe care o orbitează, o pitică roșie. Doar că distanta pana la sistemul trappist 1, este de la 39 de ani lumina fata de pământ.

Ce de variante îndepărtate… dar pana sa ajungem departe, eu zic sa mai stingem lumi na din Bucătărie din miezul zilei, să mai lăsam rotile mașinilor sa se odihneasca și sa facem tot ce ne sta in putința pentru a consuma cât mai putina energie si sa protejam mica noastră Nostra, pentru a mai avea si anul viitor ce sarbatorii.

Multumesc de prezenta si daca ti-a plăcut acest episod verificală-le si pe cele Anterioare pe conturile de spotify si YouTube de Short tech News. Pana data viitoare sa fie explorare! Pe curând!

#spacex #starship #esa #juice #nasa #artemis #earthday

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

Pentru colaborări vă aștept cu mail la bogdan.menci@gmail.com

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *