S6 Ep. 47 Computex 2024

Înființat în 2009 în Taiwan, mai precis în Taipei, adică în inima ținutului unde se produc cele mai performante procesoare , aici mă refer la fabrica celor de la TSMC, computex este un fel de fairyland al pasionaților de pc-uri care timp de 4 zile pot afla cele mai noi informații despre care, cum și-n ce fel vor să ne revoluționeze experiențele avute cu calculatoarele noastre de zi cu zi.

Ca vorbim despre laptopuri, desktop-uri sau console portabile, la computex se da ora exactă din partea producatorilor de hardware dedicat lor, în special al celor din piața chipurilor. Iar acest târg, contrar trendului de a lansa în evenimente online noutățile companiilor mari din tech, reușește să stârnească în continuare interes foarte mare.

Iar anul acesta, putem zice ca a fost anul zero, pentru industria producatoare de procesoare, care a primit un nou target. inteligența artificială. Iar la târgul taiwanez, nu au lipsit nici amd, Intel, NVIDIA sau Snapdragon fără a-si anunța lotul de produse destinate viitoarei întreceri pe tehnologie.

Al cărui producător are cele mai multe TOPS adică trilioane de operații pe secundă si care chip încorporează cea mai puternică NPU adică unitate de procesare neurală?! Acestea au reprezentat cifrele care urmau să fie descoperite! Cu cat mai mari cu atât mai bine!

Prima mișcare au făcut-o cei de la AMD, care au anunțat noile procesoare dedicate laptopurilor cu funcții ai, AMD Ryzen AI 9 HX 370 si AMD Ryzen AI 9 365. Mna, băieții au început de sus cu numerele de pe tricou dar au anunțat ca vor urma lansări și pentru procesoare din categoriile inferioare. Acestea în schimb se duc într-o viteză de peste 5 GHz și reușesc amândouă să atingă o performanță de top pe partea de NPU, punând la dispoziție 50 de TOPS.

Tot aceștia au mai anunțat un nou procesor din seria epic dar și prima serie realizată pe noua arhitectură Zen 5 dedicată desktopurilor.

Primul laptop care va beneficia de noile procesoare AMD, va fi Asus proart 16 care va veni in tandem cu o placa video dedicată NVIDIA 4070. Laptop dedicat creativilor ce va putea susține munca acestora prin funcțiile AI rulate fluent din partea celor mai noi tehnologii de procesare și care se vrea un competitor direct macbookurilor.

Intel a venit deja după abia un trimestru după lansarea noilor meteor lake cu arhitectura lunar lake pentru noile procesoare. O arhitectură mai eficientă din punct de vedere energetic, regândită pentru a putea concura în performante cu procesoarele de tip ARM dar și cu capabilități AI îmbunătățite. Ceo -ul pat gelsinger chiar ne-a și certat puțin, avertizând asupra faptului ca întreaga industrie a computereizarii s-a fondat pe arhitectura x86 și ca aceasta vine cu o compatibilitate de neeegalat.

Și într-adevăr are dreptate, nu vei avea bătăi de cap cu ce software, ce driver sau ce tip de hardware poate fi compatibil cu dispozitivul tau, iar din cauza acestei comoditati va fi destul de greu să orientezi o industrie întreaga spre ceva nou. Dar apariția momentan a doua procesoare ARM, Apple seriile M și Snapdragon X, și intrarea Microsoft în hora optimizării funcțiilor dedicate arhitecturii ARM, poate oferii un moment de concurență care să pună la treabă și să grăbească inovația celorlalți jucători de pe piața. Jucatori care se mulțumiseră în ultimii ani să ne ofere prea putin cu fiecare lansare și să dea drumul inovării la perioade din ce în ce mai lungi.

Pe scurt alte noutăți, NVIDIA s-a mai lăudat puțin cu cat de șmecheri sunt ei pe partea de soluții AI, dovadă ca au depășit săptămâna asta ca și valoare de piață Apple și sunt în fruntea lanțului trofic, cei de la Snapdragon au anunțat alte parteneriate cu producători de laptopuri care or să folosească chipurile lor mai ales acum după susținerea Microsoft iar piața de console portabile dedicate jocurilor s-a îmbogățit cu 4 modele noi, Rog Ally X, MSI claw 8 AI +, Zotac zone dar și AData Xpg NIA. Despre acestea poate vom vorbi într-o ediție viitoare pentru ca și aici, industria gamingul de hardware dedicat gamingului începe să sufere mutații

Însă în următorul episod vom vorbi despre răspunsul Apple către noutățile producătorilor din Industria de computing unde le-a plăcut

Mereu să fie grupul aparte.

Short tech News ia sfârșit eu sunt bogdan Menci îți mulțumesc de prezența până data viitoare să fie butonare! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *