S6 Ep. 42 Microsoft Event

Surface pro și Surface laptop sunt cele două categorii de dispozitive pe care compania americana vor miza pentru a sparge ghiața pe piața laptopurilor acolo unde nu erau chiar cele mai populare.

În fine Microsoft niciodată nu a vrut să fie un competitor direct pentru ceilalți producători de laptopuri care îi sunt parteneri prin folosirea sistemului lor de operare.

Însă de data aceasta pare că s-a dorit o altfel de strategie, bineînțeles nu îndreptată spre partenerii săi ci către rivalii de moarte, adică cei de la Apple.

Iar noile Surface pro și Surface Laptop vin total schimbate față de generațiile anterioare și de fapt aduc un aer proaspăt printre toate pc-urile de pe piața.

Sunt printre primele care vin cu două modificări importante: prima dintre ele reprezintă modului Copilot+PC, care schimbă radical experiența windows 11. Prin intermediul acestuia funcțiile inteligenței artificiale vor rula direct pe dispozitiv, iar acest asistent virtual Copilot, realizat în parteneriat cu cei de la OpenAI, îți va monitoriza fiecare activitate. Ca mai apoi când ai nevoie să te ajute la un task important acesta să intervină și să îți ofere soluțiile rapide. Și l-au integrat atât de bine ca pe lângă, taskurile obișnuite de a scrie texte, a-ți modifica imagini sau a îți scrie un cod întreg de programare, cei de la Microsoft au prezentat o interacțiune a unui user ce se juca minecraft și în care copilot îl ajuta să înțelegea jocul. Iar modul în care o făcea, părea atât de natural de parcă aveai un prieten de joacă ce voia să te învețe și pe tine pașii. Așa cum am vorbit în edițiile anterioare AI-ul este util atâta timp cat înțelege contextul și îți răspunde nevoilor tale adaptându-se acestuia.

Eee, dar îți trebuie ceva putere pentru a pune la treabă atât de serios un astfel de asistent virtual, iar în inima celor două PC-uri portabile stă o altă noutate, procesoarele Snapdragon x elite sau plus în funcție de modelul ales. Procesoare care dețin chipuri neurale adică NPU, ce pot face 45 de trilioane de operații pe secundă. Procesoarele sunt pe platforma ARM, iar de data aceasta cei de la Apple, au un competitor direct pentru Mac-urile lor echipate cu celebra seria de chipuri ARM M1, M2, M3 sau M4.

De fapt în prezentarea lor, cei de la Microsoft au comparat autonomia, puterea și versatilitatea utilizării produselor sale cu cele ale echipamentelor Apple, și pe care se pare ca cel puțin în prezentarea lor câștigă fiecare bătălie. Însă, Nadia Satela și gașca sa care conduc Microsoft trebuie să realizeze ca cei cu mărul mușcat, au deja 3 ani de experiență în adaptarea sistemului lor de operare pentru a beneficia de noua arhitectură a chipurilor, și ei dar și dezvoltatorii altor programe.

Microsoft trebuie să ofere suportul necesar producătorilor de software pentru a-și modifica mai ușor și rapid programele pentru a beneficia de avantajele acestei tehnologii recente. Windows 11 mergând fluent este un început bun iar piața vrând nevrând se va adapta rapid susținută si de apariția acestor noi procesoare și pe alte laptopuri cu Windows.

Pe lângă procesoarele și funcțiile software noi, Cele două variante vin în 4 culori, saphire, dune, black și Platinum. Microsoft Surface pro este de fapt un 2 in 1 care de data aceasta, fata de cele anterioare, vine echipat cu un ecran OLED iar Surface varianta laptop, primește un body din aluminiu reciclat, ecrane lcd îmbunatite, iar varianta de 15” poate duce o viață a bateriei de până la 22 de ore de video playback!

Prețurile încep de la 999 de dolari și vin standard cu 16 gb de RAM dând motive carcitasilor să facă mișto de Apple care oferă laptopurile lor de bază cu 8 gb de RAM.

Bogdan e Menci este numele meu și ai fost la short tech news, unde am aflat ca Microsoft tocmai a făcut un pas important in direcția susținerii noii arhitecturi de tip ARM și pentru utilizatorii de Windows. Chiar dacă era x86 e departe de a se încheia, regulile Jocului în arenă PC-urilor, cel puțin la nivel de consumer, după părerea mea tocmai s-au schimbat.

Până data viitoare să fie butonare! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *