S6 Ep. 26 E-sim-ul călătoriilor noastre

Bogdan este numele meu și bine te-am regăsit! Îți mai aduci aminte de cartelutele acelea din pvc pe care încercam să le decupăm cat mai bine să se potrivească sloturilor din ce în ce mai mici din noile tipuri de telefoane? Slavă domnului ca pe urmă au început să vină pretaiate și nu mai conta dacă era sim, mini sim sau microsim.

Fiecare generație de telefoane și mai ales fiecare generație de tip de semnal gen 2G, 3G, 4G și acum 5G, au făcut ca operatorii să-și schimbe tipurile sim-urile lor pentru a putea oferii utilizatorilor accesul la cea mai bună variantă a rețelei lor.

Mai nou însă și sincer fără prea mari surprize a aparut și varianta aceasta, a unui sim electronic. Prima dată a fost gândit mai mult în direcția implementării sale în lucrurile care necesitau acces la internet dar unde nu era prea practic folosirea unui sim fizic. Spre exemplu în automobile.

Și cum ziceam la început, în 2012 este punctul de start al tehnologiei dar abia în 2018 când cei de la Apple au implementat tehnologia în smartwatchurile lor, a fost făcută mai cunoscută pieței de larg consum. Apoi au urmat la rând și telefoanele să li se adauge această funcție. Cei de la Apple au început cu variantele xs si xr , cei de la Samsung de la s20, Huawei de la p40 iar Xiaomi abia de la variantele 12T.

Asadar smartwatch-ul este un start logic pentru implementarea lor, având in vedere dimensiunile reduse ale dispozitivului dar și posibilitatea unor operatori de telefonie mobilă să îți poată oferii acelasi număr pe ambele dispozitive. Avantajele unui esim într-un telefon pot fi mai multe: precum lipsa nevoii fizice a unui plastic și a unui lăcaș de pus în el, schimbarea operatorului de telefonie mobilă în cazul unei portări spre exemplu se va face mai rapid și mai ușor și posibilitatea de a ține mai multe sim-uri virtuale.

Un alt avantaj major pe care îl atribui esim-ului este utilitatea sa în deplasări peste graniță. Spre exemplu, zilele acestea a fost soare și căldură de zici ca era vară. Și cum vara sunt vacanțele m-am gândit automat la plecări. De curiozitate am intrat pe aplicațiile din categoria calatorii din appstore-ul celor de la Apple și mare mi-a fost mirarea să găsesc în top 20 descărcări, Airalo o aplicație, dedicată cumpărării de esimuri pe care să le activezi în diferite țări din lume.

Știu că în Europa din 2018 există acea reglementare a tarifelor în roamingul din uniune și avem posibilitatea de a folosii tarife foarte ieftine și în afara granițelor noastre. Am folosit într-o excursie o săptămână Google Maps și aplicațiile de social media la greu și nu am plătit mai mult 50 de lei cost suplimentar. Numai zic ca acum datele mobile în roamning oricum sunt incluse în opțiunile alese.

Dar să zicem, ca nu vei zbura în uniune sau eu stiu din ce motiv nu poți folosii numărul tău de acasă si ai nevoie de o variantă rapidă și care sa nu implice vreun contract cu un operator local. Aplicatia Airalo iti permit să achiziționezi pachete de date, dar și unele cu minute incluse la prețuri fixe fără frică unor costuri suplimentare pe care să le activezi prin intermediul esimurilor pe care aceștia le vând. Și știi cum e, decât să stai să cauți o cartelă de la un furnizor local, să te înțelegi în cine stie ce limba cu oamenii și cu să te chinui cu activările din rețelele locale, așa, iei un esim dintr-o aplicație similară, apropo pe lângă Airalo mai exista Nomad și holafly dar primul pare a fi cel mai bine pus la punct, plătești valoarea opțiunii și fie ca ești Japonia, Ma dagascar sau la bulgari ai rapid acces la date mobile fără mari bătăi de cap.

Esim-ul ia avânt ușor ușor și deja în momentul acesta majoritatea operatorilor de la noi au această optiune. cine știe pe viitor ce alte tehnologii asemănătoare vor apărea. Poate vom avea un singur plan, doar cel de date și nu vom mai avea nevoie de opțiunile pentru voce așa cum momentan nici pe cele de sms-uri nu prea ne mai bazam

Zile însorite să avem în continuare. Bogdan am fost eu și tu ai rămas alături de mine la short tech news/ îți mulțumesc și până data viitoare să se facă planuri pentru plimbare!

Pe Curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *