S6 Ep. 25 NVidia AI Chip

De fapt, compania producătoare numai de soluții hardware dedicate graficii computerizate până acum aproximativ un deceniu, și-a reorientat profilul în funcție de piața care părea mai atractivă din punct de vedere financiar. Așa rând pe rând, domeniul grafic a fost trecut în plan secund când a fost nevoie să scoată bani din alte domenii.

Nft-urile și metaversul, minarea de bitcoin și acum inteligența artificială sunt domenii care au atras pe rând interesul mamutului care a ajuns acum în top 5 cele mai valoaroqse companii din lume, cu o valoare de 2,25 de trilioane de dolari.

Iar domeniul inteligentei artificiale este unul unde tehnicienii NVIDIA au reușit sa fie în fața competitorilor cu 10 pași inainte, procesoarele lor fiind soluțiile cele mai căutate de companii precum Amazon sau Micorosoft.

Iar asta datorită procesoarelor create pe arhitectura hopper, destinate centrelor de date. H100 a fost lansat acum 2 ani de zile și a reprezentat acel super chip care a pus echipa verde pe locul incontestabil de lider in acest domeniu.

Modelele de limbaj avansat precum Chatgpd sau sistemele medicale Alphafold sunt susținute de unități de procesare ce conțin soluțiile NVIDIA.

Anul acesta, mai exact acum câteva săptămâni, CEO-ul companiei Jensen Huang, a anunțat lansarea oficială a noului procesor B200. O arhitectură denumită Blackwell și care se anunță a fi mai rapidă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor energetice de 25 de ori față de cea anterioară. GPU-ul

Actual având 208 miliarde de tranzistori în comparație cu cele 80 de miliarde ale predecesorului său.

Și da, este gigant pasul tehnologic de abia acum doi ani de zile. Însă, când vine vorba de a antrena modele ale inteligenței artificiale să știi ca niciodată nimic nu este prea mult. Pentru ca si aceste modele, necesită flux continuu de date pentru a putea fi învățate să facă lucrurile din ce în ce mai bine.

Luăm cel mai simplu exemplu, chat gpt, care este totuși doar un generator de text, în 2019 la începuturile sale avea doar 1,5 miliarde de parametrii pe când acum varianta a 4-a, cuprinde 1,7 de trilioane de parametrii, adică a crescut de 1000 de ori și va continua să o facă.

Acum, poate ca da, NVIDIA are cel mai mare avans în piața, dar AMD, Intel și alții asemeni lor sunt hotărâte să atace și ele acest segment al tehnologiei.

Tehnologie pentru tehnologie. Adică hardware-ul necesar creării modelelor de inteligență artificială. Iar această tehnologie a IA-ul are momentan un hype specific lucrurilor noi apărute însă trebuie să ții cont ca generarea de texte, imagini sau filmulețe reprezintă partea cea mai simplă.

Miliardele de Trilioane de parametrii uneori nu duc doar către o compunere frumoasă ci spre analize de date complexe cu ajutorul cărora anumite domenii critice pentru omenire se pot transforma radical în viitor.

Cu rubricuța ne Ne oprim aici, dar slavă domnului ca tehnologia merge înainte! Merge și muzica pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *