S6 Ep. 19 alegeri castigat de inteligența artificială (sau nu?)

Bogdan Menci este numele meu și îți spun sincer că și mie, cel care nu are totuși conturi de zeci de mii de followeri mi-a fost putin ciudat când deblocam telefonul și din reflex incercam in zadar sa deschid Facebookului sau a Instagram ului. Și da din păcate, toate studiile care ne previn că acestea provoacă dependență sunt adevărate. Iar asta nu trebuie să ne-o spună un expert. Până și părinții mei trecuți de o anumită vârstă mă cheamă ca pe ambulanță atunci zukeberg se joacă de-a v-ați ascunselea cu conturile lor și ca să nu ma înțelegi greșit, uite îți zic asta. Este clar, mediile sociale online ajută la menținerea legăturilor cu apropiații, pentru ca prin postările acestora, mulți dintre noi nu am mai știi de viața verișorului și chiar și a fratelui uneori. Apoi pe partea de știri și informații este foarte ușor sa le primești pe cele pe care le dorești, algoritmul face în așa fel încât să îți livreze după un scurt timp numai ceea ce tu crezi ca ar fi de interes.

În fine, discuții pro și contra vor fi mereu pe tema aceasta, sper ca sunteți bine emoțional și că ați putut trăii câteva ore fără să aflați dacă pisicile alea două de miorlăie una la alta au mai supraviețuit unui nou val de mm-uri cu ele ca protagoniste.

Eu mi-aș dori însă, ca acest picaj să se întâmple în altă perioadă a anului acesta, să dea domnul ca toate retele de socializare să fie indisponibile în perioada campaniilor electorale iar noi să îi cunoaștem personal pe candidații viitori, fără grijă informațiilor false lansate de unii și alții… iar în direcția aceasta am o întrebare pentru tine! Ai putea crede că viitoarele alegeri vor fi câștigate de inteligența artificială?!

Și da, aducem și azi vorba despre AI-ul nostru de toate zilele! Iar întrebare adresată anterior este una foarte legitimă! De ce?

Pentru că recent, pe internet au apărut poze cu fostul președinte american Donald Trump, plasându-l pe acesta în diverse grupuri ale oamenilor de culoare. Imaginile îl prezentau pe acesta în poze de grup ale unor oameni care aparent îl susțin, scopul fiind bineînțeles să convingă această parte a populației Americane să îl voteze la viitoarele alegeri prezidențiale de anul acesta.

În ianuarie, Joe Biden a fost și el clonat într-o serie de apeluri audio care îndemnau alegătorii din New Hampshire să nu iasă la vot.

In India au existat mesaje transmise de politicieni morți în susținerea unor viitori candidați.

Nu îți mai pomenesc și de micile caterinci facute și pe seama oamenilor importanți de la noi din țară…

Exemplele pot continua… marile companii care dețin uneltele cu ajutorul cărora se pot crea aceste deepfake-uri, au promis ca vor încerca în această perioadă limitarea utilizării imaginilor, sunetelor sau textelor care conțin sau care par a avea legătură cu persoanele publice. Acum, nici un sistem de siguranță în această direcția nu va fi perfect, mai ales fără o legislație strictă și un control din scurt a fenomenului. Iar în percepția mea, este mult prea târziu pentru a face ceva. Eu cred ca mulți dintre cei cărora le va trebui astfel de asseturi deja și le-au croit și vor fi gata să le folosească pe post de glonț de argint în campaniile electorale.

Sunt pentru prima dată pesimist în ceea ce privește această tehnologie. Iar asta pentru ca, și m-am exprimat nu doar odată în sensul acesta, va trebui să avem grijă în mâinile cu-i ajunge. Doar noi ne vom putea autodistruge încrederea in noi și în umanitate, manipulând într-un mod fundamental greșit tehnologia.

Se termină acest short tech News puțin mai apocaliptic dar nu-ți face griji! Totul va trece și ne vom vedea iar liniștiți de sănătatea noastră dar și pozele noastre în oglindă!

Până data viitoare să fie atenție! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *