Și nu, nu a făcut cineva un paracetamol mai cu moț în spațiu ci este vorba despre o firmă care vrea să revoluționeze procesul de manufacturare ale unor medicamente sau materiale necesare.
Varda Space Industries, fondată în 2020 și susținută de mai multe fonduri private de investiții, se vrea a fi un start up care să creeze o infrastructură pentru ei și pentru alti viitori posibili parteneri comerciali care să se folosească de avantajele microgravitatiei de pe orbita joasă a pământului în procesul de fabricare a diverselor produse.
În caul acesta Varda împreună cu Rocketlab au trimis în spațiu pe data de 12 iunie anul trecut, o capsulă care conținea un mini bio laborator. Misiunea se numește Winnebago, sau pe scurt W1 iar scopul micuțului satelit care a gravitat în jurul pământului 3 săptămâni, a fost să efectueze un experiment biologic.
În mini laborator au fost crescute cristale de ritonavir, un medicament necesar în tratarea HIV. Se pare ca acest tip de cristal se dezvoltă in acest mediu, mai rapid și într-un mod mai predictibil. De fabricație în lipsa gravitației beneficiază momentan și altfel de produse precum fibra optică sau semiconductorii. Marele challenge de până acum a reprezentat partea financiară, pentru ca de fiecare dată, în procesul de producție exista necesitatea părții umane, așa cum se întâmplă acum pe stația internațională spațială.
Tot procesul de a duce echipamentele necesare în spațiu, de a le folosii si de a aduce înapoi pe pământ rezultatele, se vrea a fii unul automat fără implicarea vreunui echipaj uman.
Instalarea unui astfel de laborator spațial, ar ajuta pe viitor și pe alți producători să profite de avantajele spațiului la costuri din ce în ce mai mici.
Misiunea celor de la Varda, deși terminată pe 30 iunie, nu a putut fi finalizată mai recent de luna trecută. Ghici de ce? Nu au avut dosar cu șină pentru a li se aproba intrarea în atmosfera pământului și aterizarea capsulei pe o bucățică din teritoriul american care probabil nu avea intabulare și nici carte funciară.
Glumesc bineînțeles. Dar într-adevăr are treabă cu autorizațiile… fiind primul eveniment comercial independent de acest fel a durat ceva timp ca instituțiile americane și spațiale să se pună de acord privind momentul și locul cel mai sigur în care le va permite celor de la vadra să/și aducă înapoi micuța navetă spațială. Iar asta fost acum aproximativ o săptămână.
Mai mult decât atât s-a montat pe capsula spațială o cameră care a înregistrat tot drumul său din afara atmosferei planetei până la touch down. Se poate vedea traseul spectaculos într-un filmuleț de 5 minute în format 4K pe youtube.
Spațiul se comercializează din ce în ce mai mult. Există deja curse ce fac turism spațial, există servicii de internet oferite de sateliți particulari și acum companii ce își mută producția dincolo de granițele terestre și aeriene ale terrei.
Sincer, eu mă mir ca nu avem până acum măcar o stație spațială turistică, care să îți permită cu adevărat să te cazezi și să te uiti pe geam la pământ așa cum te uiți la Marea Neagră dintr-un hotel din Mamaia Nord. Oricum, costurile cred ca nu ar fi de parte.
Îți mulțumesc de prezență la short tech news. Până data viitoare! Să rămânem cu picioarele pe până t! Pe curând!
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space
Podcast: Play in new window | Download