S6 Ep. 16 Mari iubiri artificialeSora lui ChatGPT

Weekendul ce tocmai a trecut a fost punctul culminant al lunii iubirii ce tocmai își petrece ultima săptămână!

La Short tech news vom vorbi despre ce iubiri dintre om și mașină au existat de-a lungul timpului. Bogdan este numele meu și hai să vedem cum și de ce unii au ales parteneri cu adevărat superficiali și artificiali.

În filme precum Her din 2013, ex machina din 2014 sau celebrele Bladeruner, iubirea a găsit un mod de a se înfiripa între două specii diferite, adică, între oameni și cei pe care tot ei i-au creat, robotii sau programele de inteligență artificială de sub o formă sau alta.

Trebuie să recunoaștem ca noile modele de limbaj avansat produse de Google sau openAI, au capacitatea să imite conversațional tipologii umane fără precedent. Până acum chatbotii nu erau deștepți să zic așa, însă de data aceasta, chatgpt, spre exemplu, înțelege contextul formulării, adaptând răspunsul să pară cat mai uman posibil. Mai mult decât atât el poate fi programat cu instrucțiuni customizabile ca să se comporte într-un anumit fel. Util celor care vor să integreze soluția celor de la openAI în aplicații thirdparty dedicate tot felurilor de trăsnăi.

Pe forumurile celor de la Reddit există un utilizator care ne povestește cum și-a antrenat propriul chatbot cu conversații si informații despre fostul iubit și cu detalii din relația avută cu el. Deși, recunoaște ca de foarte multe ori își dă seama ca nu este real și potrivit ce face, faptul ca uneori ii da acea senzație familiară și mai ales plăcută din momentele bune petrecute cu exul, userul cu pricina spune că nu se poate despărții de confortul pe care îl dau replicile odinioară îndrăgite.

În China, chatbotii, sunt folosiți pe post de prieteni apropiați. Fiind foarte cunoscut faptul ca printre tineri uneori se folosește inteligența artificială pentru a putea sta de vorbă cu cineva, cineva cu ghilimele, fără teamă de a fi persecutat sau de a fi trădat cu o altă persoană. Replik, este o astfel de plicatie care are antrenat un chatbot special gândit să fie acel suport de care ai nevoie și care emană simpatie și empatie prin cuvintele sale. Paradot este o altă aplicație de tip chatbot pe care compania creatoare o marchereaA ca fiind companionul de nădejde atunci când ai nevoie de un suport emoțional.

În vara, Alicia Framis, o artistă spaniolă, se va mărita cu o hologramă controlată de către inteligența artificială. Și chiar nu e glumă, evenimentul se va întâmpla într-un muzeu din Rotterdam. Deși, faptul în sine chiar se va întâmpla, artista spune ca totul face parte și dintr-un concept artistic, și ca vrea să scoată astfel în evidență faptul ca pe viitor iubirea dintre oameni și roboti, avatare sau holograme va fi ceva real. Cuplu hibrid este titlul proiectul său artistic și urmărește să demonstreze posibilitatea unei relații alături de AiLex, hologramă sa.

Marea problemă pe care o văd în toată ecuația asta o reprezintă ruptura cu societatea reală. Deși, unul dintre beneficii ar fi tocmai comunicarea facilă dintre utilizator și mașină, izolarea față de oameni poate duce la alte dezechilibre emoționale.

Bogdan este numele meu, mulțumesc de prezența ta la short tech news și ce să mai zic, fanteziile

Omului sunt fără margini, iar dacă acel ceva ne face să fim fericiți, ne cam place să ne lăsăm pradă lui… până data viitoare să fie iubire mare! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *