S6 Ep. 15 Sora lui ChatGPT

Rubrică mea putea fi scrisa și citita de tot felul de roboței guvernați de inteligență artificială. Dar până voi mai putea grăi și citii eu o voi ctitorii!

Short tech News începe imediat!

Săptămâna trecută openAI, compania cunoscută pentru chatbotul chatgpt și unealta AI pentru imagini generative Dall-e a anunțat oficial un nou instrument ce va folosii inteligența artificială pentru a crea videoclipuri.

Majoritatea serviciilor existente pe piață, foloseau inteligența artificială în manipularea videoclipurilor dar mai mult în direcții specifice și care nu generau imagini mișcătoare chiar de la zero.

Precum colossyan ai sau synthesia doua servicii online dedicate mai mult corporațiilor cu ajutorul cărora puteai realiza filmulețe cu prezentări dedicate mediului bussines sau educativ în care textul introdus de tine urma să fie redat virtual de un avatar creat și controlat de inteligența artificială.

Există și Basedlabs Ai, perfect pentru cei care vor sa creeze ceva mișcare de la zero și să nu fie limitați de ideea de prezentare. Doar ca vor fi limitați de timp, micuțul generator ai, poate crea animații de maxim 1-2 secunde.

Pictory, flexiclip, invideo sau lumen5 sunt alte unelte digitale care cu ajutorul

Inteligentei artificiale vei putea crea filme bazate pe un script introdus de către tine. Însă acestea, generează clipurile cu ajutorul bazei lor de date de imagini, practic AI-ul știe doar să-ți mixeze textul cu imagini sau video-uri deja realizate.

Mai sunt și alte categorii de programe cu ajutorul cărora poți edita mai ușor filmulețele deja realizate de tine. Colorare, decupare și cam tot ce ține de manipularea imaginii.

Însă, depășind toate aceste categorii și înscriindu-se într-o ligă doar a sa. Sora, surioara mai mică a lui chatgpd și dall-e, a fost prezentată alături de câteva filmulețe demo pe site-ul openAI.com.

Ca sunt de câteva secunde sau depasesc un minut, clipurile rezultate din textul introdus de utilizator aduc pentru prima dată a ceva apropiat de realitate. Algoritmul din spatele inteligentei artificiale este atât de complex că acesta știe să recunoască și să transpună în imagini, detalii amănunțite, precum diferite tipuri de persoane, de mișcări și chiar o bună parte din mediul înconjurător unde are parte acțiunea.

O bună parte din capabilitățile sale se datorează și celorlalte două modele de limbaj avansat folosite de compania mama. Sora este o combinație între înțelegerea contextului pe care tu îl generezi prin scriptul tău, așa cum este învățat chatgpd să o facă dar și capabilitățile generative ale imaginilor pe care le produce dall-e. Acesta din urmă, împreună cu midjourni sunt considerate printre cele mai performante generatoare de imagini de tip stabile fusion.

În fine, sora din familia celor de la open mai a învățat de la frățiorii săi cum să înțelegea și cum să își imagineze lucrurile ca mai apoi să dea drumul la cameră și să filmeze în platoul său virtual tot ce vrem noi.

Bineînțeles acest program de tip inteligență artificială momentan este la început și există în continuare multe erori în rezultatele oferite dar startul, așa cum veți vedea este unul foarte promițător. Multe din outputurile sale fiind foarte fidele realității.

Iar aici este problema, care este pusă din start și de creatorii săi în sheeturile tehnice disponibile pe site. Siguranța folosirii sale. Poate devenii rapid unealta preferată pentru a fi create așa zisele deepfakeuri..

Bineînțeles, mereu când apare o nou astfel de unealta nu întârzie să apară și specialiștii în viitor care ne avertizează cum în maxim 5 -10 ani dacă lăsăm libere astfel de unelte inteligente or să ne supună ele pe noi.

Bogdan este numele meu iar în încheierea short tech news, spun să lăsăm ipocrizia la o parte. Rău, am știut sa ne facem cu brio de-a lungul istoriei iși fără ajutorul unor programe de pe calculator. Indiferent ca vorbim de distrugeri in masa sau doar manipulare, dacă și când o vom face în viitor, va fi numai și numai vina noastră și a celui care va tasta comandă rea intenționată sau după caz butonul…

Sa rămânem cu bine! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *