Bogdan este numele și urmează imediat imediat short tech news!
Iaca eu nu aștept mai mult de jumătate de an să lansez cu adevărat rubricuța mea. Nu trece nici măcar o secundă să lansez toate cuvintele astea care vin rapid peste tine.
Însă, Apple a așteptat vreo 7 luni să lanseze cu adevărat în magazine noul lor dispozitiv, Apple Vision Pro. Este un avion! Este o pasăre? Nu, este superman! În cazul acesta, supercascheta de realitate virtuală! Și da este cu adevărat super! super performantă dar și super scumpă!
În iunie anul trecut compania americană prezenta pentru prima dată produsul lor din categoria căștilor VR. Cei de la Sony au așa ceva pentru playstationul lor dar și zukeberg, cel cu Facebook și Instagram, a ajuns deja la a 3-a generația cu a lui Meta Quest. Mai există și alți producători de asemenea dispozitive fără îndoială dar pe acestea vi le-am menționat pentru ca sunt și cele mai populare, însă majoritatea celor ieșite pe piață au targetat segmentul gamerilor, pentru ca de ce nu, jocurile in formatul realității virtuale te pot integra într-o lume imersivă și să-ți ofere șansa de a face parte din acțiune!
Dar Apple nu a vrut să fie ca toată lumea. Așa ca ei au lansat oficial și în magazine pe 2 februarie anul acesta Vision Pro, pe care îl marketează nu ca o cască VR ci ca un computer spațial. Adică ei spun ca nu e doar un produs care să te ducă în lumi virtuale ci unul pe care să-l folosești zi de zi in rutina activităților tale fie ele personale sau legate de muncă. În sensul ca orice făceai pe calculator sau telefon acum poți face pe Vision Pro în spațiul pe care tu ți-l dorești.
Îți pui casca, îți selectezi aplicația de interes doar uitându-te la ea, îți atunci degetul mare cu arătătorul și gata, s-a deschis programul pe care tu ți-l dorești să-l folosești. Imaginea îți este redată în 4K iar dacă ai conținutul potrivit, poți vedea imaginile în 3D sau în realitatea Augmentata. Iar toate astea folosindu-le în spațiul camerei tale, văzând ferestrele deschise ale programelor plutind în fața ta deasupra măsuței sau pe peretele ales de tine. De aceea Apple ar prefera să nu folosească expresia cască VR pentru ca ea de fapt oferă nu doar o realitate virtuală ci o realitate mixtă.
Iar jucăria aceasta a fost precomandată de 200 000 de oameni. Dacă e sa luam doar această cifră, ea este una mică având în vedere ca în ultimii 5 ani au fost vândute peste 50 de milioane. Și doar Meta, livrează anual câteva milioane.
Însă Apple își urmează propria strategie. Încearcă să se diferențieze pe piață și să aducă un produs care în percepția lor, inovează. Da, este cel mai puternic device, are două display-uri, cel din interior și cel din exterior unde chipurile ți se vad ochii și are cea bună construcție, body din aluminiu, sticla și materiale textile premium. În comparație cu toate plasticele competitorilor. A și să nu uităm și integrarea fantastică pe care o să o facă în cadrul ecosistemului sau. Dar… se distanțează de către rivali nu doar prin calități ci și prin preț. 3500 de dolari la prima strigare, pentru varianta cu specificațiile standard. De 7 ori mai scumpă de cat meta Quest 3. Și fiind nouă și cu un format mai atipic, dezvoltatorii de aplicații încă nu au avut timp să populeze magazinul dedicat Apple Vision așa ca momentan sunt în jur de 600 de titluri special create pentru ea, însă lipsesc în continuare multe dintre cele populare precum Netflix și Youtube.
Poate că da, Apple Vision Pro oferă cea mai aproape experiență de realitatea virtuală pe care și-o imaginează cu adevărat cineva, o experiență fluidă și atrăgătoare. Însă, prețul este ceva de speriat într-o piață unde până și mark zukeberg încearcă deja de 3 ani de zile să ne zică cum ca este mai bine să trăim în metaverse. După părerea mea treaba asta cu trăitul unei vieți doar într-un mediu virtual încă nu a prins așa mult. Jucăriile de genul acesta fiind folosite momentan doar în cazuri specifice, precum jocuri sau uitat la filme. Iar pe partea de productivitate am o mică impresie că tot uneltele fizice, precum laptopurile, monitoarele sau calculatoarele în sine vor rămâne opțiunea preferată de mulți.
Poate viitor cine știe, tehnologia va devenii mult mai accesibilă și va avea implicații mai largi în viața noastră de zi cu zi iar atunci o să primească șansa cuvenită.
Mulțumesc de prezența ta la short tech news! Rămâi pe frecvența! Pe curând!
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space
Podcast: Play in new window | Download