S5 Ep. 27 Epic VS Google

Încă un episod din short tech news a luat startul! Bogdan sunt și de data aceasta discutăm puțin despre știrea în care Epic games a câștigat procesul antitrust împotriva lui Google.

Cine sunt epic games? Poate fortnite ți se pare mai cunoscut! Mai ales dacă ai un tânăr în preajma ta, acesta este aproape imposibil să nu se fi jucat unul dintre cele mai populare jocuri din ultimii ani.

Și pentru ca veniturile, numai din acest joc al celor de la epic se învârt în jurul a 5 miliarde de dolari anual este normal ca cineva să vrea să le păstreze cât mai intacte sau chiar să le mărească!

Astfel că cei de la epic nu au vrut să le facă jocul celor de la Apple și nici celor de la Google pentru a-și face toate vânzările prin ei și au încercat să evite încasările venite prin cele două magazine oficiale. Așa că în 2020 cele două companii au decis să nu mai lase jocul să fie disponibil prin appstore și implicit google play. Dacă sistemul celor de la Google, android, este open source și se pot instala și aplicații third party, iOS-ul este mai închis și nu poți instala nimic din afara magazinului oficial de aplicații. Iar jucătorii de fortnite trebuie să găsească alternative pentru a putea juca pe dispozitivele mobile.

Procesele despre care ai auzit anul acesta și mai ales cel de acum câteva zile sunt de fapt cele începute acum 3 ani. Iar în acest meci cu monopolul celor doi mari gigantici, epic tocmai a făcut un 1-1. Procesul cu Apple l-a pierdut dar pe cel cu Google se pare ca l-a câștigat. Deși, instanța nu a specificat mai exact cum va trebui Google să procedeze în legătură cu relația sa cu Epic Games a admis ca această companie încearcă prin diverse metode să dețină într-adevăr monopol pe magazinele de aplicații.

În urma procesului au ieșit la iveală unele strategii de marketing pe care Google le practică în legătură cu dezvoltatorii de aplicații și alți parteneri importanți precum producătorii de telefoane sau cei din industria de gaming.

Mărul discordiei, pe scurt sunt valorile comisioanelor pe care compania americană le încasa cu diverse valori unora și altora. 30% este partea standard care se încasa din orice tranzacție pe care orice aplicație o făcea prin magazinul oficial al telefoanelor cu android. Doar ca nu era întotdeauna așa…. Existau anumite parteneriate cu producători mai mari de jocuri care primeau un fel de deal înainte și cărora li se promitea comisioane mai reduse sau chiar primeau ceva incentive înainte pentru ca aceștia să nu-și creeze propria aplicație de tip magazin prin care să ocolească încasarea Google. Mai mult decât atât a ieșit la iveală cum Spotify nici nu este taxat iar pe cei de la Samsung au încercat să-i împiedice să realizeze propriul lor store pentru telefoanele lor.

Monopolul de care se tot vorbește ține mai mult de dorința celor doi giganți să nu lase pe nimeni să se dezvolte departe de influența lor. Nici o aplicație nici o tranzacție a acestora nu trebuie să rateze cotizarea către Apple și Google. Și știi cum e, atunci când ai doar două opțiuni, iar alternativele nu au avut niciodată o șansă să existe de la bun început, fiind omorâte din fașă prin strategii agresive de influențare prin puterea enormă financiară generată de aceste corporații, te supui doar regulilor lor dacă vrei să trăiești.

Acum, culmea nu a țipat un mic studio de dezvoltatori ci un ditamai mastodontul ca la rândul său este taxat și ca nu poate face și mai mulți bani decât o făcea deja. Eu cred ca epic games indiferent ca se ascunde sub nobila misiune de a-i reprezenta pe cei mici și pe cei înșelați de politicile altora mai bogați, a avut mai mult de pierdut după urma acestor 3 ani de lipsă din appstore și Google play, decât vor avea după închiderea acestor procese care unele pierdute altele câștigate pe jumătate.

Noi însă ne alegem doar cu o privire sub cortina jocurilor de bussines pe care companii din eșalonul fruntaș mondial le fac pentru a-și păstra poziția dominantă.

Și noi ca utilizatori finali suntem afectați. E posibil ca unele costuri ale aplicațiilor să fi fost puțin mai mici dacă nu erau aceste comisioane atât de mari sau poate ca unii dintre dezvoltatori nici nu rezistau din cauza pierderilor. Și strict legat de aplicații populare gen fortnite interzise în aceste magazine digitale accesarea lor vine la pachet cu modalități alternative de instalat care uneori pot da bătăi de cap.

Bogdan este numele meu și mi s-a părut interesant să avem o mică discuție aici la short tech news despre cum se învârt banii în partea nevăzută a funcționalității aplicațiilor pe care le folosim din vârful degetelor!

Până data viitoare să fie butonare! Pe curând!

 

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *