S4 EP. 24 Artemis Space Suit

Salutare! Bogdan este numele meu iar tu te afli la Short Tech News! Astăzi ajungem in spațiu îmbrăcați in haine noi!  

Dar, pana să ajungem in prezent, ne întoarcem in 1961 când cosmonautul Yuri Gagarin, a îmbrăcat pentru prima data costumul spațial SK1, de producție sovietica. Însă, aceste costume sunt realizate pentru medii diferite, așa că abia 4 ani mai târziu, Berkut, un sk1 modificat ii permite lui Alexy Leonov să pășească in negura spațiului timp de 45 de minute iar in 1969 costumul Skylab, este cel care-i echipa pe astronauții misiunii Apollo 11, si care aveau nevoie de un echipament special sa reziste la condițiile ce se regăseau pe suprafața selenară.  

Si tocmai aici este cheia. Costumele spațiale sunt construite cu caracteristici speciale care sa ducă la protejarea persoanei din interiorul său. Iar in funcție de situație, trebuie să asigure că susțin viața timp cât mai îndelungat. Bineînțeles primele tipuri nu erau foarte bine sigilate, nu erau foarte rezistente la presiune, la radiații sau la impactul unor micrometeoriți si nu le permitea cosmonauților ieșiri foarte lungi in afara navetelor, dar timpul a trecut iar noile costume, il păzesc pe sărmanul astronaut de cele amintite din ce in ce mai bine și mai mult decât atât se asigură ca acesta să beneficieze de o temperatura optimă, de oxigen fără a fi nevoie să fie atașat de navetă și de o mobilitate crescută. James S. Voss si Susan J. Helms sunt cei care dețin recordul la timpul petrecut un spațiu, de 8 ore si 56 de minute.  

Luna aceasta NASA a prezentat noul costum spațial care va fi purtat de astronauții înscriși in misiunea ARTEMIS 3, cea prin care agenția spațială dorește sa ducă din nou echipaj uman pe suprafața lunii in 2025, la 56 de ani de la ultima misiune de acest fel. De data aceasta, inginerii NASA au supus la concurs, chiar de la începutul primelor misiuni Artemis, mai mulți parteneri comerciali care erau interesați să realizeze pentru ei diferite costume.  

Nu, nu au câștigat Gucci sau Armani ci o firma specializată in așa ceva, Axiom Space. Ei sunt cei care au fost anuntați in Septembrie anul trecut ca si câștigători iar in luna Martie anul acesta, au prezentat prototipul spatial. Printre Caracteristicile sale se număra mobilitatea crescută, pentru a permite ușurintă in activitățile de cercetare, siguranta crescută prin straturi special create pentru a proteja de efectele mediului exterior, precum Radiațiile dar si o crescută adaptabilitate in funcție de persoana care-l poarta, cei de la Axiom lăudându-se ca 90% din populația Americii ar putea sa-l foloseasca mai ales ca, misiunea artemis va fi prima care va transporta pe suprafața satelitului natural al pământului, o femeie.  

Se pare ca o partea a designului sau exterior fost conceput si cu ajutorul unui creator de costume din industria filmelor, Esther Marquis, cel care s-a ocupat de recuzita celor din For all mankind, un serial marca Apple Tv +, in care lupta pentru cucerirea spațiului a luat o întorsătura diferită!  

Îți mulțumesc de pașii minusculi făcuți împreună cu mine în acest vast univers fm timp de câteva minute! Dacă ți-a plăcut poți verifica și celelalte episoade de pe conturile Short tech News de pe Spotify, Apple Podcasts și Youtube unde ești invitatul meu să te abonezi! Până data viitoare să fie explorare! Pe curând!

#ArtemisSpaceSuit #nasa
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație!
https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

Pentru colaborări vă aștept cu mail la bogdan.menci@gmail.com

#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *