Bard, este definit in dex-ul nostru ca Poet-muzician care compunea și recita cântece războinice și religioase. In zilele noastre Bard este numele chatbotului pe care Google vrea sa-l foloseasca pentru a se duela de la 1 la 1 cu chatgptul integrat in bingul celor de la Microsoft.
Bun, deci google se uita intr-o buna zi cu jind la megasuccesul pe care îl avea Microsoft , cu chatbotul celor de la OPENia unde este si principalul investitor, si au zis… ia stai asa, pai noi alfa si Omega motoarelor de Căutare, zeii implementării modelelor de inteligenta artificiala in aplicatiile mobile, ne ia fața un bot de conversație lansat abia anul trecut?! Ia stați ca va arătam noi, Gigele, ia da ma drumu la dulăul nostru feroce! Bard l bard hai Vino aici băiatul… Ia arată lu nenea ce stii sa faci… nu nu, lasă picioru, culcat!
Bard, este guvernat de un model de limbaj conversațional bazat pe celebra inteligenta artificiala LaMDA, cea care dădea fiorii anul trecut prin Conversația foarte filozofica despre posibilitatea de a fi considerată o conștiință reală. Daar de la a a mima o conversație cat mai apropiată stilukui uman, până la a putea oferi si informatii corecte in aceasi discuție, mai e mult de munca. Momentan, cei de la google mai au de lucru pe partea de reglare a modului in care limbajul alege sa-si aleagă si să predea răspunsurile necesare interogării utilizatorului uman.
Chatbotul BARD este disponibil pe baza de liste de așteptări doar celor din America de nord si Marea Britanie. Iar cei care au apucat sa-l întrebe una si alta au înțeles rapid, ca google, a fost nevoit sa scoată pe piata rapid ceva, orice, indiferent ce, numai sa țină pasul cu concurenta.
Iar, cumva dezinteresul pentru succes al celor de la Alphabet, compania mama google, vine din grijile pe care o soluție capabilă sa ofere răspunsuri simple si la obiect, sa concureze cu un model de bussines bazat puternic pe publicitatea integrată printre linkurile pe care le oferea motorul sau de Căutare. Ce nevoie mai ai sa navighezi printre afisarile plătite ale zecilor de pagini rezultate dacă poti citii un rezumat de sfert de pagină. Pentru ca practic asta este super puterea pe acre chatboturile o pot avea odata integrate in motoarele de Căutare. Sa ofere o informație sintetizată din toate linkurile pe care acesta le-a gasit pe subiectul interogat si sa specifice unele dintre aceste surse. Surse care sunt binevenite pentru utilizatorul care suspectează Chatbotul de halucinații, adică de răspunsuri care sunt false, inventate in mod eronat.
Doar ca teoria cu practica nu sunt întotdeauna cele mai bune prietene. Iar bard-ul celor de la google, este puternic ironizat pe twitter după o intrebare capcana pe care un utilizator i-a pus-o: cand are google de gand sa îl închidă? Iar poetul nostru artificial i-a răspuns ca de fapt a fost închis pe 21 Martie anul acesta citând dintr-un link dubios unde exista un text creat special pentru a-l induce in eroare.
Bogdan este numele meu, iar la Short Tech News am vb despre încercarea celor de la google sa vina cu un răspuns la mișcarea celor de la Microsoft. Discuția despre inteligenta artificiala in schimb ar trebui sa fie despre utilizarea ei in moduri responsabile iar capacitățile sa nu fie rezumate doar la cele conversaționale si Informaționale ci si in domenii cheie precum in cea de sănătate sau in industriile care ne-ar putea face viata mai ușoară!
Pana data viitoare sa fie cumparate la
Butonare! Pe curând!
#chatgpd #bard #google
Aici mă poți cinsti cu “o cafeluță” pentru a avea spor la creație!
https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci
Pentru colaborări vă aștept cu mail la bogdan.menci@gmail.com
Se aude și pe ORION FM 91.7 FM
#podcast #tehnologie #it #games #newgames #shortnews #știri #news #tech #noutăți #TechnologyTheseDays #TechnologyRocks #technologynews #gamesnews #space
Podcast: Play in new window | Download