Interconectivitatea

Online-ul a devenit parte din viata noastra. Suntem interconectati pana si cu frigiderul nostru si nu m-ar mira sa existe si elemente din baie pe care sa le putem controla cu ajutorul retelei din casa. “Lan-urile exclusiviste de cartier” au devenit o pagina de istorie foarte indepartata si prafuita. Respiram 4G si incepem sa tusim in 5G. Singurul lucru de care imi pare rau este ca multi inca vad internetul doar prin ochii Facebook, Instagram, Youtube, Netflix si doua jocuri online. Si nu e nimic gresit, oamenii sunt facuti sa socializeze iar istoria internetului in Romania incepe cu tataia iRC (o forma rudimentara de chat).

Dar internetul a devenit mult mai mult iar vietile noastre se contopesc cu interconectivitatea. Folosesc acest cuvant pentru ca suntem conectati unii cu ceilalti la un nivel de care putini isi dau seama. Urmatorul scenariu vi se pare cunoscut? Vrei sa ajungi la un magazin in oras, primul lucru inainte sa iesi din casa este sa verifici programul de lucru, locatia si chiar si aglomeratia posibilia. Mai mult, verifici si stocul produselor si pretul acestora, iar pe toate le faci de pe telefonul tau mobil. Aceste informatii nu ar fi fost disponibile daca altcineva nu le-ar fi facut publice. Asadar, o forma de conexiune intre mai multe persoane. Sunt multe scenarii, precum cele cu institutiile, unde putem sa ne verificam sau plati tot felul de amenzi si taxe sau servicii de asistenta de la distanta si multe altele.

Interconectivitatea online face parte din zilele noastre si am ajuns in punctul de neintors in evolutia noastra cibernetica.

Personal, multumesc posibilitatii de a putea gasi la un click distanta informatii despre orice imi este necesar in lumea asta. Acum 10 ani stiam sa fac doar cartofi si oua prajite, acum gasesc retete pe intelesul meu si fac deserturi precum papanasii in 15 minute. Acum 10 ani ajungeam pe “alte drumuri cu masina” si nu stiam catre ce rapa ma indrept iar acum imi pot alege locatiile si drumurile de vizitat in timp real. Dar acestea au devenit disponibile nu numai prin retelele create de ingineri ci si prin distribuirea cunostintelor unor oameni care cunosc acele lucruri si se bucura ca reusesc sa transmita mai departe senzatiile simtite de ei.

Intradevar, viata este prea scurta dar interconectivitatea ne ajuta sa gustam rapid si eficient toate deliciile vietii.

Cei care cred ca a fi offline este un lucru benefic o fac pe propriul risc. Stilul de viata se schimba rapid si trebuie sa te adaptezi, un exemplu simplu ar fi gasirea unui numar de telefon, mai exista carti postale tiparite? Inchei pledoaria. Poate ca nu vor sa aibe de a face cu retelele de socializare dar cum altfel poti primi mereu “vederi”, “scrisori”, “memorii” si “impresii” de la persoane dragi sau doar cunostinte pe care ti le-ai facut in cursul vietii si care au ales cai separate?

Online-ul nu vine fara riscuri, dar nici mersul pe strada.

In aceste vremuri este esential ca fiecare dintre noi sa avem un colt personal online, indiferent ca e mai ascuns, privat sau stiut de putini, este important sa mentinem interconectivitatea la orice nivel, ea este roata reinventata a timpului nostru.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

You might be interested in …

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *