Noul virus denumit stiintific COVID-19 a produs pana acum pagube serioase in randul vietilor omenesti dar si pagube cu efect intarziat asupra economiei fiecarei tari. Stiu, scenariile din lunile anterioare au fost destul de sumbre, omenirea confruntandu-se cu o situatie fara precedent. Dar cum orice sut in fund e posibil sa se transforme intr-un pas inainte, vreau sa ma gandesc putin la lucrurile pozitive generate de acest fenomen.
- Regenerarea planetei – normal ca nu o sa tina mult aceasta minune cu planeta libera de miscarea perpetua a locuitorilor sai dar, aceste luni in care s-a pus frana progresului industrial si consumatorismului excesiv ne-a dezvaluit cateva elemente cheie ale ecologiei. Am invatat din aceasta perioada ca animalele se simt mai putin stresate de interventia si turismul din ce in ce mai agresive din mijlocul habitaclului lor natural. Spre exemplu, ursii nostrii nu au mai coborat atat de des in orase iar apa si cerul, incep sa-si arate culoarea lor naturala in zone unde griul a predominat moda mediului inconjurator. Exemple simple ce ne pot indruma spre politici mai eficiente la nivel mondial in domeniul combaterii poluarii.
- Reevaluarea prioritatilor – pana acum doua luni fiecare dintre noi eram prinsi in viteza ametitoare a activitatile noastre de zi cu zi. Nu vedeam nimic in jurul nostru, ocupati mereu de obiectivele impuse de altii si concentrati la cum sa mai stoarcem un ban din stanga si din dreapta pentru a ne putea face viata mai comoda. Nerealizand un simplu fapt, ca fara sanatate poti avea bani cat un munte si tot degeaba. Multi s-au indragostit de viata de familie, altii au realizat ca abia se cunosteau pe ei insisi si faceau ceva ce nu le aducea pic de placere. Sunt si altii ce au descoperit fericirea in lucrurile marunte si ieftine, cum ar fi randurile unui pasaj romantic dintr-o carte prafuita, solitara in biblioteca invechita. Vom invata ca, a ne opri din aceasta cursa e ok, nu face ca lumea sa se sfarseasca daca iti iei un moment de respiro.
- Pretuirea libertatii – ca orice necunoscuta dintr-o problema, solutia ia timp pentru a fi gasita. Fiind totusi o necunoscuta, omenirea a zis ca e mai bine sa tina distanta fata de ea pana reuseste sa ii dea de cap. Asadar am primit in “dar” aceasta izolare pe care unii dintre noi nu au reusit sa o digere atat de bine. Cei trecuti de 50 de ani au apucat sa petreaca ceva timp sub restrictiile regimului comunist care, in ultima lui perioada incepuse sa apese pedala ingradirii libertatilor. Acestor oameni le inteleg ingrijorarea si frustrarea cand sunt nevoiti sa dea cu subsemnatul de fiecare data cand ies din perimetrul locuintei lor. Pentru noi toti ceilalti, inseamna un motiv in plus sa vedem cu alti ochi libertatea castigata dupa ’89. Sa simtim cat de norocosi eram ca puteam iesi la orice ora in parc, la cinema, la restaurant sau mai mult, sa mergem liberi mii de kilometrii pe tot continentul doar cu un buletin in buzunar.
- Importanta educatiei – in perioada asta s-au vazut discrepantele imense intre oamenii cu o educatie precara si cei care au avut acces la un invatamant adecvat. Si nu, nu ii blamez pe acei oameni care dau share celor mai fanteziste conspiratii mondiale, celor mai multe instigari la ura rasiala si se comporta de parca legea nu este pentru toata lumea. Nu, pentru ca acesti oameni nu au nici o vina ca au fost ignorati si lasati “sa se descurce” sau “sa se duca la munca mai bine de mic” si nu au avut sansa unor 7 ani de acasa exemplari si a celor 12 ani de invatamant obligatoriu de care orice copil ar trebui sa aiba parte. Aceste lacune iesite la suprafata acum, ne vor ajuta sa punem umarul mai serios la treaba acolo unde este nevoie de o reforma care sa faca educatia disponibila si de calitate pentru absolut toata lumea.
- Modernizarea medicinei – lumea a fost prinsa cu chilotii in vine in ceea ce priveste sistemul sanitar. S-a intamplat sa nu fim pregatiti pentru astfel de situatii in ciuda faptului ca planuri de raspuns la eventuale epidemii existau in toate tarile. Din pacate acestea nu au fost tratate cu seriozitatea cuvenita niciodata si nicaieri. Lumea nu se astepta ca odata cu tot avansul tehnologic si stiintific sa ne mai clatine ceva de pe drumul nostru. Norocul a facut ca acest virus sa nu fie unul letal pentru un procent mare de oameni (la nivel mondial) ci mai degraba ceva pentru care in maxim un an se va gasi un vaccin si un tratament eficient. Dar toata situatia a ridicat la fileu o minge pe care omenirea este datoare sa nu o rateze si sa continue modernizarea si pregatirile preventive pentru astfel de scenarii. Tarile si toate aliantele internationale trebuie sa aloce bugete mult mai mari din PIB-urile lor catre domeniul medical si sa treaca sectorul militar pe locul secund. In aceste vremuri, gloantele biologice pot face crime impotriva umanitatii de neimaginat.
Acum se vad gaurile din peretii ciuruiti de mentalitatea invechita si mult prea mandra a omenirii ca “noua nu ni se poate intampla”. S-a intamplat, iar acum sa zicem merci ca e la nivelul in care putem sa luam masuri defensive. Sa zicem merci ca dupa, o sa apucam sa ne reconstruim un mod de viata mult mai imbunatatit si echilibrat pe baza corectarilor greselilor anterioare.
Sa fim sanatosi, impreuna!