Constanta (la pas in timp, ep. 1)

Constanta este locul unde tatal meu a facut liceul si pe care eu l-am vizitat cel mai des in viata mea de pustan. Este insa si locul unde acum, la maturitate am o casa, o familie si deja un bagaj impresionant de amintiri cladite pe pavajele timide ale strazilor acestui oras antic.

Imi doresc de mult sa scriu despre Constanta si am decis ca in particica mea online sa aiba si acest oras locul lui special printre povestile mele.

Datarea orasului Constanta face parte din antichitate dar istoria sa de oras port al Romaniei incepe abia prin 1878 cand Romania are razboiul sau de independenta impotriva otomanilor iar Dobrogea este anexata teritoriului. Pana in momentul acela, Constanta a fost doar o asezare mai mult comunala decat orasaneasca iar odata cu terminarea caii ferate Cernavoda-Constanta pentru exportul naval al granelor incepe si dezvoltarea moderna a acestui oras.

In primul articol despre acest oras am vrut sa aduc in prim-plan o particica din istoria sa prin imagini ale unor case pe care, daca cineva le-ar reabilita ar face ca plimbarile oricarei persoane in centrul vechi sa para o calatorie in timp la fiecare pas. Credeti-ma ca nu am stat sa le caut, a fost o plimbare de dupa amiaza in care am ratacit pe strazi si am pozat ce mi-a iesit in cale. Am ales doar cateva, pentru ca am vrut sa pun accentul pe locuintele pe care cei care stau in ele nu au reusit sa le mentina pe unele nici macar la stadiul de siguranta personala. Subiectul reabilitarilor acestor case cred ca este mai complicat decat pare la prima vedere, avand mai mult ca sigur implicate atat parti sociale, cat si administrativ-financiare. Din fericire am inteles din articolul celor de la Cuget Liber, ca administratia locala a inceput procedeele de reabilitare ale unor astfel de cladiri.

Strazile din zona peninsulara a Constantei sunt pline de astfel de cladiri. Mai mult ca sigur o sa mai fie un articol in care o sa le public dar asta o lasam pentru o alta plimbare 😉 . Parerea mea personala nu o sa fie pe placul riveranilor de acolo, pentru ca pe langa faptul ca multe dintre cladirile ajunse in stadiul avansat de degradare sunt datorate minimului interes al administratiei locale de-a lungul timpului, acestuia i se adauga si ignoranta locatarilor cu privinta la siguranta lor si lipsa spiritului civic asupra aspectului casei personale.

Multumesc pentru ca ati mers alaturi de mine!

Pozele sunt proprietate personala. Daca cineva ce detine o cladire nu vrea ca aceasta sa apara in acest articol, respect dreptul la proprietate privata si o voi sterge imediat.

You might be interested in …

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *