Bruxelles, capitala UE

Bruxelles este capitala de facto a Uniunii Europene gazduind aparatul legislativ si alte institutii importante din punct de vedere administrativ. Insa, ea nu detine doar institutii ale UE dar si cateva foarte importante ale Aliantei Nord Atlantice, printre care si unele centre de comanda.

Pozitia sa strategica i-a oferit conjuctura potrivita in istorie, fiind pe rand parte din regatele spaniole, franceze, olandeze, austriece si in final belgiene. De altlfel, cele doua razboaie mondiale nu au cauzat mari distrugeri permitandu-i sa isi conserve cladirile istorice (multe in Patrimoniul Mondial Unesco). Fapt care a contribuit si la inceperea modernizarii zonei.

Datorita culturii impartasite de-a lungul timpului intre Olanda si Franta pe teritoriul orasului, rezidentii capitalei sunt impartiti in cei care vorbesc si franceza dar si olandeza, avand si nume diferite: cei cu tendinte frantuzesti, Bruxellois iar cei cu radacini olandeze, Brusselaars.

Orasul este unul intins, dar are zone cu cladiri moderne asa cum sunt sediile UE sau NATO dar si zone conservate istoric foarte constiincios. Este un adevarat centru multi etnic al Europei vazand pe strada oameni din nationalitati foarte diferite iar multi dintre ei nu erau turisti.

Unul dintre punctele forte al orasului il reprezinta faptul ca are rolul unui nod de cale ferata din care poti pleca cu trenuri rapide catre alte orase importante de pe continent. De fapt, ideea de a putea accesa (si de a putea fi accesat) usor alte capitale de aici a fost si un motiv pentru care l-am ales pentru itinerariul calatoriei mele. De altfel de aici poti pleca si vizita alte locatii foarte vizitate in ultima vreme, precum Gent sau Bruges.

Doua puncte de interes aflate in afara orasului sunt parcurile “Mica Europa”, unde te poti plimba printre cateva locuri in miniatura din Europa si “Atomium” o cladire construita sa reprezinte structura unui atom, realizata initial pentru conventia de stiinta din 1958 din Bruxelles.

Ce nu mi-a placut in Bruxelles:

  • Exista si zone cu oameni foarte saraci pe care le poti observa daca iesi din zonele de interes public, cu mentiunea ca desi oamenii pareau dubiosi, curatenia de pe strada nu se compara cu cea din alte capitale europene.
  • Foarte intins, nu recomand plimbari doar pe jos.

Ce mi-a placut in Bruxelles:

  • Un oras in care se simte ca razboaiele mondiale au fost blande cu el iar majoritatea cladirilor istorice sunt foarte bine conservate. Luceste “aurul” de pe ornamentele cladirilor!
  • Povestile amuzante pe care le poti gasi, printre care cea a Copilului Pișăcios denumit Manneken Pis. Un pusti care a salvat orasul de la ardere in secolul al XVII si care reprezinta acum un simbol al gandirii libere.
  • Ciocolateriile prezente peste tot si senzatia de dulce pe care ti-o da doar plimbandu-te printre ele.
  • Excursiile la Atomium si Mica Europa unde te poti bucura de experiente unice.
  • Si fac pariu ca mi-ar fi placut si iarna, in timpul targului de Craciun premiat an de an si tinut in piata centrala.

Obiective principale: Piata Mare din Bruxelles, Menneken Pis, Atomium, Parcul Jubileului, Mini Europa, Palatul Regal din Bruxelles, Royal Gallery of Saint Hubert si Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula.

Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂

Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Bruxelles-ului, puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri.

Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.

Imagini proprietate personala.

You might be interested in …

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *