Berlin, oras liber, in sfarsit. Din secolul al XIV-lea pana in zilele noastre Berlin-ul este una dintre capitalele europene cu cea mai interesanta si zbuciumata istorie. Chiar si asa, a ramas unul dintre orasele etalon in lume in ceea ce priveste traiul de viata. Rand pe rand a fost Capitala Regatului Prusiei, a Imperiului German, Capitala Germaniei Naziste, Capitala Cortinei de Fier iar acum, capitala a unei tari fondatoare a Uniunii Europene.
Distrus in proportie de aproape 80% de cele 60 000 de bombe din al Doilea Razboi Mondial, Berlinul mai detine cateva cladiri, restaurate bineinteles, simboluri si atractii istorice din care sa se resimta aerul Germaniei Imperialiste. Din pacate, atrocitatile din perioada nazista fac istoria si importanta capitalei Germaniei din perioada aceea sa fie uitata voit, pentru ca nimeni nu vrea sa-si aduca aminte un cosmar.
Sentimentul avut de mine cand am ajuns in Berlin, a fost ca am ajuns intr-un oras foarte modern. Are o infrastructura imensa de autostrazi in jurul sau dar cu artere si pasaje rutiere urbane generoase. Pentru locuitorii sai, metroul, trenurile rapide, tramvaiele sau autobuzele au rute complexe si la indemana pentru a ajunge dintr-un punct in altul foarte rapid. Chiar daca pare din punct de vedere a infrastructurii bine pus la punct, sa stiti ca Berlinul se afla intr-o reconstructie continua, impresie generata de zecile de macarale imprastiate in santierele numeroase ale orasului.
L-am categorizat “liber” pentru ca este unul dintre putinele orase in care am vazut proteste aparute constant in diverse piatete pentru diverse credinte si cereri. Libertatea aceasta de exprimare parea naturala si nu fortata de pragul disperarii, ci doar de anumite nevoi care trebuiau facute vizibile si auzite, totul intr-un cadru pasnic. Liber pentru toate cafenelele si restaurantele prezente la fiecare colt, pentru diversitatea dialectelor auzite in jurul meu dar mai ales liber in a-si colora viitorul pe un zid al comunismului si al transforma intr-un curcubeu aparut dupa vremea urata.
Ce nu mi-a placut in vizita mea:
- Santierele. Nu le simteai prezenta chiar asa de mult, dar se cunoaste ca Berlin-ul este un oras cu un puternic caracter industrial si nu orientat spre a da bine in posterele agentiilor de turism. Mno, adica ma asteptam sa fie mai aratos insa, dupa ce am aflat de cate bombe a fost lovit, am realizat ca este o un “boxer” frumos pentru cata bataia si-a luat. 🙂
- Este un oras intins. Eu sunt fanul oraselor mai adunate, in care pot merge pe jos si sa ma bucur de istoria si obiceiurile locului. Aici iti tocesti adidasii de la un obiectiv turistic la celalalt.
- Cersatori. Pe cat de evoluata este tara din pacate din Berlin nu lipsesc oamenii strazii. Datorita populatiilor imigrante numeroase, poti gasi destul de usor oameni fara casa sau trai decent. Desi, Germania are legi sociale foarte bune se pare ca nu poate absoarbi cu rapiditatea necesara pentru a face fata valurilor mari din exteriorul tarii.
Ce lucruri mi-au placut:
- Ordinea si orientarea in spatiu. O metropola foarte bine semnalizata. Indiferent ca esti pe jos, cu masina sau cu mijloc in transport sti mereu unde te afli si cum poti ajunge in punctul dorit.
- Inovatia si libertatea in afaceri. Berlinul nu este doar un oras industrializat prin construirea de fabrici sau drumuri ci si prin faptul ca este un hub tehnologic unde au luat nastere multe start-up-uri in domeniul IT.
- Multipluralism si multicultural. Asa cum spuneam mai sus, orasul este plin de persoane straine locului si asta se simte cel mai mult in zonele populate de studenti, foarte colorate din perspectiva nationalitatilor.
- Desenele de pe Zidul Berlinului. Bucatile de zid care au mai ramas pentru a fi folosite pe post de reminder la ce inseamna divizarea omenilor sunt acoperite de straturi din ce in ce mai consistente de diverse animatii grafice. Unele dintre ele spun adevarate povesti iar altele sunt doar pentru a infrumuseta intr-un curent modernist, simplele bucati de beton.
- Obiective turistice bine puse la punct. Desi nu este un oras dedicat turismului, acele cateva atractii de interes general sunt usor de accesat si vizitat.
Obiective principale: Poarta Brandenburg, Cladirea Parlamentului German, Insula Muzeelor, East Side Gallery, Domul din Berlin, Checkpoint Charlie, Berlin Wall Memorial.
Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂
Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Berlinului, puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri.


Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.
Imagini proprietate personala.