Blog

Roma, intre glorie si prezent

Roma, capitala imperiului roman si leaganul limbii latine.

Roma este locul unde Romulus si Remus s-au hotarat sa inceapa constructia la ce va urma sa fie unul dintre cele mai vaste imperii cunoscute de omenire.

Roma nu este ce te-ai fi asteptat in urma lectiilor de istorie, o capitala ce ar fi continuat inovatiile din antichitate. Este un mixt intre vechi, nou si neiingrijit. O spun cu tristete ca impresia imaculata lasata de Viena despre capitalele occidentului se prabuseste cu fiecare pas trecut peste ruinele unui glorios oras din trecut. 

Incep cu

Ce nu mi-a placut pentru ca vreau ca orice articol de al meu sa se termine pozitiv. 

  • Cersetori, hoti si vanzatori ambulanti la tot pasul. Da, daca erai sfatuit sa tii de buzunare cand ajungi in Bucuresti, acum credeti-ma Roma e in top daca nu, chiar peste. Stiu ca sunt multi de-ai nostri de vina dar aici nu da nici o scuza carabinierilor sa protejeze eficient cetatenii si turistii. Inteleg ca Mafia Siciliana este prioritatea nr 1, dar cand un flagel este atat de evident si vizibil pe strazile unei capitale (mai ales) masuri drastice se recomanda. Sunt nedrept specificand pe ai nostri, dar am fost vizat de un grup de “rrrromanasi” care imi vroiau portofelul si dslr-ul de cand m-am urcat in primul metrou. Si culmea am fost avertizat de o tanara italianca, semn ca toata lumea e constienta de ce se intampla acolo. Ooo, dar si ai lor nu sunt de lepadat, doar ca sub alte haine dar la fel de vizibile, cum ar fi persoane care incearca sa iti vanda orice pe strada intr-un mod la fel de agresiv ca pirandele noastre si cersatori care au invatat povesti din ce in ce mai induiosatoare. 
  • Mizerie. Daca ne plangem ca rebu nu face treaba de sarbatori, eh duceti-va in Roma. Este dezolant sa vezi gunoaie nestranse pe langa lamai si portocali sau langa monumentele cu iz romantic. 
  • Desi plina de “pietre si bolovani” din antichitate m-as fi asteptat la mult mai multe restaurari si muzee puse mult mai bine la punct.
  • Multi scuteristi, mult prea multi. 

Continui cu

Ce mi-a placut.

  • O lume noua metamorfozata cu vechiul. Cladiri istorice alaturi de cladiri moderne, istorie la tot pasul chiar si in cafenele de corporatisti acoperiti in device-uri high tech. 
  • Istorie si poveste la orice pas. Sunt monumente peste tot. Daca te plimbi o zi intreaga pe jos si esti fan sa gusti tot aerul turistic dintr-un oras, o sa descoperi ca aici exista cele mai multe edificii pe metru patrat din lume.
  • Opulenta Vaticanului. O vizita in muzeul Vaticanului iti demonstreaza grandoarea si importanta papalitatii asupra lumii intregi fiind lumina din contrastul orasului umbrit de dezorganizare. 
  • Romantism! Zeci de piatete cu fantani, cu artisti gata sa isi puna sufletul pe o panza cu zambetul tau, cantareti si restaurante cu parfum de paste, pizza si fructe de mare. Pana si cladirile reflecta lumina intr-un mod candid si cald. Iar zecile de gelaterii iti ofera pretextul perfect de a adauga ceva dulce pe langa bella dona care te insoteste pe strazile inguste si pavelate.
  • Orasul este mic si adunat. Daca esti turist il poti face lejer pe jos. 

Merita vizitat? Clar! E o capsula a timpului care nu trebuie ratata intr-o viata, cu toate riscurile.

O parte din calatoria mea in imagini. 

Mai jos sunt cateva oferte de cazare si transport pentru primavara 2020, perioada in care am calatorit si eu. Caldura si miros de lamai si portocali roditi proaspat.

Oferta zbor: Bucuresti – Roma / tur – retur / 1 pasager
* 196 lei / 22 martie – 25 martie
Oferta cazare: Roma / 2 persoane / 3 nopti
* de la 623 lei / 22 martie – 25 martie

BOGDANMENCI.RO NU ISI ASUMA RESPONSABILITATEA PENTRU SCHIMBARILE DE PRET CARE VARIAZA DE LA ZI LA ZI. OFERTELE SUNT PUR ORIENTATIVE SI TREBUIE VERIFICATE CONDITIILE CARORA SE SUPUN.

Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.

Imagini proprietate personala.

You might be interested in …

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *