Praga, Orasul de Aur reprezinta doar o metafora sau supranumele i-a parvenit de la ceva real?
Centrul istoric este o cetate imensa, un castel in toata regula si e imprejmuit pe langa ziduri de casele vechilor mestesugari, alaturi de cladirile administrative si dominate in centrul lor de Catedrala Vitus. Incapsularea si conservarea unei cantitati asa enorme de istorie si crearea unei densitati aproape imposibile a unei parti din trecutul Europei in spatiul capitalei cehe, simbolizeaza dupa parerea mea si a celor de la UNESCO (ce au introdus orasul in Patrimoniul Mondial) adevarata bogatie ce poate fi comparata cu aurul.
Pe langa metaforele folosite, castelul chiar a avut turnuri imbracate in aur pe timpul imparatului Charles IV si foarte multi alchimisti care incercau la ordinului imparatului Rudolf II, sa transforme metale obisnuite in aur. A fost timp de cateva secole capitala Imperiului Roman iar o buna perioada de timp se compara ca dimensiuni, bogatii si influenta cu Roma si Constantinopol. Pe langa Viena si Budapesta, Praga este una dintre cele 3 capitale imperialiste ce au condus pana in pragul primului Razboi Mondial, Imperiul Austro-Ungar. Asadar, nu trebuie sa merg mai departe ca sa realizati ca dupa folosirea atat de des a cuvantului “imperial”, Praga este o lectie de istorie ce trebuie traita de orice european ce isi respecta blazonul de cetatean al “Vechiului Continent”.
Ce nu mi-a placut in vizita mea:
- Aglomeratia din piata centrala in jurul Ceasului Astronomic. Este agonisant ca la fiecare fix de ora un spatiu public, pe unde traverseaza nu numai turisti, sa fie plin ochi, gen aglomeratie de aia dintr-un metrou cand esti prins ca o sardina.
- Bisnita coroanei cehe. Sfat important, nu mergeti fara bani schimbati inainte la banca. Casele de exchange si comerciantii care iti primesc euro, folosesc un curs de schimb atat de prost incat bisnita practicata in pietele romanesti o sa vi se para joaca de copii.
- Muzeele false. De admirat ca exista atata cultura peste tot in Praga, dar atentie la ce “muzeu” intrati, pentru ca multe dintre ele sunt la kil. 🙂
- Vanzatori ambulanti. (o sa ma tot repet cu aspectul acesta in articolele mele pentru ca majoritatea oraselor turistice au asa ceva si va da senzatia aceea de cersator care se tine dupa tine pana intri in magazin si te asteapta si afara pentru a ii da totusi ceva)
Ce lucruri mi-au placut:
- Eu unul sunt fan mersul pe jos in orasele pe care le vizitez iar plimbarea pe cararile cetatii sunt un deliciu.
- Mancarea ieftina si buna. Bineinteles, ieftina daca platiti in coroane cehe. Insa, oriunde am mancat am avut farfuriile pline si foarte gustoase. In stilul condimentelor si felul prepararii mancarurilor cu carne se resimte foarte mult originea slava a regiunii.
- Beri pe alese. Bere alba, galbena, maro, gri, verde, portocalie, neagra care e servita din butoi, din sticla sau din tevi direct din fabricile proprii, disponibila mai peste tot in Praga.
- Cultura si istorie la tot pasul. Daca incerci sa treci peste prezenta acelor mici muzee la kil, veti gasi pe langa cladirile si monumentele istorice, teatre si taverne unde actorii dau diverse reprezentatii. De altfel exista si foarte multe magazine de artizanat iar majoritatea aveau marfa creata de ei insasi.
- Istoria captivanta a monumentelor. Muzeele, mai ales cele din castel, te fac sa vrei sa citesti fiecare tablie cu informatii despre locul acela. Nu multe muzee au reusit sa ma opreasca din vizitele acelea rapide si de genul “hai sa il vad doar ca sa-l bifez”.
- Mi-ar fi placut sa pot spune si ceva despre targurile de Craciun despre care am auzit ca ar fi unele dintre cele mai frumoase si “delicioase” evenimente din Europa.
Obiective principale: Castelul Praga, Catedrala Sfantului Vitus, Piata Centrala Veche si Podul Carol. Sunt mult mai multe dar acestea sunt inima a ceea ce reprezinta Praga, Orasul de Aur.
Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂
Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Orasului de Aur puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri in Praga.
Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.
Imagini proprietate personala.