Christmas Market Ghid

Ghid pentru a vizita Christmas Market! Nu toate orasele mari din Europa tin astfel de evenimente. Asa ca sa fac un mic ghid in alegerea celor care tin targuri de craciun pentru a nu va trezi ca mergeti sa beti un vin fiert cu 20 grade celsius afara.

1. Perioada de desfasurare a Christmas Market-urilor

Majoritatea dintre ele se tin intre 20 noiembrie si 31 decembrie cu mentiunea ca unele dintre ele isi inchid portile incepand cu 24 decembrie. Chiar daca nimeriti intr-o perioada fara tarabe cu mancare si vin fiert, orasele raman imbracate in sarbatoare pana dupa anul nou.

SFAT: fiecare dintre orasele ce tin targuri importante au si informatii publicate online, acolo se poate verifica perioada dar si multe alte informatii precum concerte disponibile, specificul culinar, artizanal si imagini din editiile anterioare.   

2. Orase unde se tin Christmas Market-uri:

Originea targurilor de craciun vine din perioada anilor 1300 din sudul Germaniei si Austriei si au fost la inceput simple targuri de iarna.

Sunt doua mari directii pentru a le vizita:

  • Budapesta (Ungaria) – Viena (Austria) – Praga (Cehia) – Dresda (Germania) – Poznan (Polonia)
  • Munchen (Germania) – Nurnberg (Germania) – Frankfurt (Germania) – Strasbourg (Franta) – Colmar (Franta) – Basel (Elevetia)

SFAT: cele enumerate mai sus, sunt cele mai importante si de traditie orase unde se tin targurile, dar cu timpul au aparut peste tot in Europa, astfel ca veti avea surpriza placuta sa gasiti in Anglia (Manchester), Croatia (Zagreb), Belgia (Bruxelles) si chiar si in Romania (Bucuresti – Brasov – Cluj – Sibiu) astfel de locuri calduroare si luminoase.

Pentru inspiratie in alegeri si multe alte informatii va recomand site-ul EuropeanBestDestination care face pana si topuri an de an in legatura cu targurile de craciun din Europa.

3. Modalitati de a ajunge in orasele unde se tin Christmas Market-uri

Sunt trei metode prin care se poate calatori pana la destinatia magica:

  • Cu masina personala. Cateva recomandari ar fi, sa aveti masina pregatita de drum lung, sa faceti itinerariul in asa fel incat sa nu faceti mai mult de 12 ore de condus, in special noaptea, sa verificati starea drumurilor, fiind decembrie e posibil sa existe si zone cu zapada, sa va interesati inainte de taxele de drum disponibile in tarile tranzitate si sa va faceti un calcul la cat combustibil veti folosi, sa va asigurati ca daca traversati o tara non-europeana sa aveti pasapoarte valabile si sa vorbiti cu hotelul inainte pentru a va pastra un loc de parcare.
  • Cu autocarul. Acum multi tour-operatori ofera pachete speciale pentru vizitarea targurilor de Craciun din Europa. Excursiile se gasesc la preturi rezonabile si includ de obicei, cazarea si ghid. Sunt perfecte pentru grupuri de persoane care nu vor sa-si mai bata capul cu rezervari sau cu cautatul individual al locurilor de interes.
  • Cu avionul. Este cea mai rapida varianta de a ajunge acolo. Preturile sunt variate dar cu cat se iau mai devreme cu atat mai ieftine se pot gasi biletele. Trebuie avut in vedere si alegerea orasului pentru ca nu toate au disponibile aeroport sau au si sunt putine curse disponibile.  Dar sa nu uitati sa puneti la calcul si transferul aeroport – oras.
  • Pentru a gasi varianta de zbor potrivita puteti incerca site-urile de profil, precum Momondo. Bineinteles ele sunt mai multe dar acesta este unul dintre cele mai folosite de mine. Intr-un urmator articol o sa va spun si care sunt alternativele.

SFAT: Exista variante de city-break ce includ bilete de avion, cazare si transfer.

4. Cazarea in orasele unde se tin Christmas Market-uri

Existe 3 mari categorii:

  • La hotel. Clasic, sigur și usor de rezervat mai ales acum cu toate site-utile de profil. Ca avantaje aveți posibilitatea de a avea micul dejun inclus și fiecare zi plecata pe terenul descoperirilor incepe cu energie!
  • La apartament. De ceva timp sunt la moda cazarile tip casa personala de inchiriat. Ca avantaje puteti gasi pretul destul de bun daca se inchiriaza de mai multe persoane. Mai este si atmosfera specifica zonei daca aceasta apartine unui localnic. Ideal pentru mai multe familii.
  • La hostel. Hostelurile sunt un fel de camine de inchiriat unde se plateste patul si nu camera. Ideal ptr calatorii singuratici sau grupuri de studenti. Am observat ca multe din ele au preturi foarte bune si locatii centrale. Ca dezavantaj il reprezinta lipsa bailor private si alte servicii specifice hotelurilor.
  • Si pentru cazare puteti incerca tot Momondo. Ofera in timp real oferte de la mai multe site-uri specializate numai pe rezervari hoteliere.

SFAT: Tineti cont de locatia cazarii! Intr-un voiaj e foarte important sa alegeti o cazare cat de aproape posibil de centrul orasului dar daca bugetul nu permite, sa fie aproape de o statie a mijloacelor de transport in comun care sa aibe legatura catre cele mai importante locatii. Nu recomand sa va chinuiti cu masina, va trebui sa gasiti loc de parcare iar soferul se va sacrifica de la vinul fiert sau delicioasele punch-uri vieneze.

5. Ce gasim in Christmas Market.

  • Multe dulciuri sub forme care mai de care, casute de turta dulce, acadele de zahar, de martipan, ciocolata de casa, prajiturele si multe altele.
  • Mancaruri specifice zonelor precum gulasul unguresc sau wurst-ul bavarez.
  • Bauturi calde, punch-uri de tot felul.
  • Globulete si jucarii handmade facute.
  • Colinde in limba locala.

SFAT: Colebil si triferment in trusa medicala! 😉 imi veti multumi mai tarziu!

Imaginea este de la Pexels.

Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *