Catania, parti Siciliene (I)

Italia este o peninsula in care poti considera orice piatra obiectiv turistic! Mai mult decat atat are asezari intinse pe coastele sale ce iti vine sa scoti banii de la banca si sa te pensionezi acolo, atunci. Cu mult soare dar si cu o veche istorie in mafia organizata, Catania este al doilea cel mai mare oras din partea de sud a Italiei, dupa Palermo si este considerat centru industrial si cultural al regiunii Sicilia.

Ca vecin, are ghinionul sa il aibe pe galagiosul vulcan Etna, care la 3 luni erupe si se simte ca atunci cand cei din apartamentul de deasupra sau de langa tine pornesc bormasina la 8 dimineata intr-o zi de duminica.

Ca si in Roma veti gasi unele discrepante intre monumentele de interes si zonele unde curatenia nu prea e la ea acasa. Insa zonele de interes iti ofera o briza calda si povesti ale unor vremuri antice de mult apuse dar demne de statutul sau in Patrimoniul Mondial Unesco.

Ce nu mi-a placut in Catania:

  • Faptul ca in extrasezon gasesti ca si pe litoralul nostru, terasele de pe malul marii inchise. Daca esti cazat intr-un hotel din zona aceea gasesti cu greu un restaurant ok unde sa mananci.
  • Murdaria si cersetorii lor. Mno, lucruri ce se pare ca sunt in sangele latin…
  • Se cunoaste ca e puternic industrializat, turismul fiind parte secundara in viata de zi cu zi a orasului.
  • Transformarea in kitsch al ideii de mafie siciliana prin vanzarea de brelocuri, pixuri si tricouri de o calitate ordinara cu imagini din filmul The GodFather. Mafia siciliana este cat se poate de adevarata si a produs daune ireparabile Italiei si altor zone acolo unde a avut influenta si nu e de luat in ras.

Ce mi-a placut in Catania:

  • Briza calduroasa, desi era inceput de martie.
  • Restaurante si fast food-uri orientate majoritatea pe fructe de mare. Nu ca-s mare fan, dar pareau de incredere si aveau zeci de feluri care aratau bine de tot!
  • Faleza unde sunt si cele mai multe hoteluri aproape de apa, e plina de restaurante pescaresti. O plimbare printre ele iti oferea vibe-ul specific al zonei. Erau pescari ce plecau in larg iar restaurantele unele dintre ele nu te serveau pana nu aveau mancarea proaspata pentru gatit. Erau pescari care luau o pauza si faceau tumbe in apa putin adanca dar totusi destul de rece pentru momentul acela. Allegra italia!
  • Orasul este maricel ca intindere dar nu atat de mare incat sa nu il poti parcurge pe jos. Mi-a placut ca in plimbarea avuta am reusit de la Hotel pana in piata centrala sa resimt si partea industriala a zonei cu cladiri moderne pline de magazine scumpe, zonele vechi, pline de istorie dar sa dau si peste acele pizzerii de la coltul blocurilor specifice Italiei.
  • Orasul este aproape de alte obiective turistice, precum oraselul pitoresc Taormina dar si temutul vulcan Etna amandoua meritand sa fie vizitate!
  • Piata centrala este plina de terase unde poti bea intr-o atmosfera locala celebrele cafele italienesti, sa sorbi elegant un espresso.

Obiective principale: Piazza del Duomo, Cattedrale di Sant’Agata, Castelul Ursino, Teatro Massimo Bellini, Amfiteatrul Roman, Piazza dell’Universita, Vulcanul Etna.

Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂

Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Cataniei, puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri.

Verificati si celelalte articole din Sicilia, Taormina si Muntele Etna, parti Siciliene (II) si Siracuza, parti Siciliene (III).

Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.

Imagini proprietate personala.

You might be interested in …

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *