Atena, taramul de joaca al zeilor

Iliada si Odiseea sunt printre cele mai vechi opere literare din lume scrise de poetul antichitatii Homer, prin secolul XVIII inainte de Hristos. Povestile si legendele mentionate in aceste poezii stau la baza mitologiei grecesti si implicit parte din ADN-ul istoric al unui oras vechi de 7000 de ani pe nume, Atena.

Capitala greaca si-ar fi primit numele de la Zeita Intelepciunii, Atena care ar fi concurat cu Poseidon, Zeul Marilor pentru a vedea cine ofera protectia viitorului celebru oras. Asadar, dupa cum v-ati dat seama a castigat Zeita Intelepciunii. Zeita ce le-a oferit in dar locuitorilor un maslin devenit simbol al pacii, prosperitatii, renasterii si al sperantei. Se zice ca Xersex, regele persan, a incendiat orasul iar maslinul oferit in dar de zeita Atena a ars si el. Dar, cand atenienii s-au intors sa recladeasca orasul au gasit crescuta o ramurica verde de maslin in locul unde a ars pomul. Bine, asta cu numele orasului este inca o disputa neconcludenta datorita faptului ca istoricii nu s-au pus inca de acord daca asezarea a primit numele in urma asocierii sale cu Zeita Intelepciunii sau o transformare a cuvantului Attica (numele din antichitate al teritoriului grecesc).

Istoria sa de dupa antichitate se rezuma la schimbarile provocate de popoarele migratoare, de crestinizare si de comertul facut cu Italia in timpul cruciadelor. Dupa 1458, Grecia a fost cucerita de Imperiul Otoman iar orasul a intrat intr-o era a degradarii timp de aproape 400 de ani, pana la Razboiul de Independenta Grecesc din 1834. Datorita simbolismului purtat de Atena, desi in momentul acela mai avea doar 4000 de locuitori, regele de atunci, Otto de Bavaria a declarat orasul Capitala Greciei si a ordonat reconstructia acestuia arhitectilor iar in 1896 Atena gazduia deja primele Jocuri Olimpice. Modernizarea si explozia demografica se realizeaza abia dupa cele doua Razboaie Mondiale.

Portul sau, Piraeus este al doilea cel mai mare port din lume. El deserveste multor rute economice si turistice din Marea Egee si Marea Mediteraneana. De altfel de aici poti pleca si catre cele 227 de insule grecesti, multe dintre ele intens populate de rezidenti si sezonieri. Fiecare dintre ele avand propriile caracteristici specifice, diferind prin arhitectura, geografie si climat.

Din punct de vedere turistic, Atena este una dintre cele mai vizitate metropole europene si datorita climei sale blande te poti bucura de farmecul sau antic tot timpului anului. Cum sa va zic, la ei maslinii nu se usuca niciodata! Bineinteles ca orasul este vizitat in principal pentru vestigiile antice, printre care Acropolele. Daca iesi din centrul vechi poti descoperi zone perfecte pentru a descoperi si spiritul modern al grecilor dar si sa dai peste locuri precum tavernele de pe malul apei, unde vei vedea in spatele fiecaruia cate o barca de pescari semn ca acolo orice mananci este proaspat si local.

Va spun sincer ca in vizita asta am avut un avantaj fata de ceilalti turisti, un ghid. Pana in momentul acela nu am apreciat acesti oameni si am crezut ca ne vom putea mereu descurca singuri pe strazile unui oras strain. S-a dovedit ca nu ma puteam insela mai mult, a fost o adevarat mana cereasca si am descoperit locuri autentice pe care nu toti le cunosc. Ghid-ul a fost verisoara noastra, care a decis acum ceva timp sa dea o sansa taramurilor guvernate de zei si sa devina in timp o adevarata eroina cu propriile sale povesti demne de mentionat intr-o odisee moderna. Ii multumim ca in acele zile si-a petrecut timpul plimbandu-ne si ca datorita ei am mancat la restaurante care nu erau de duzina si unde am invatat din interactiunea sa cu cei din jur, ca grecii chiar daca sunt patroni de restaurant sau vanzatori la coltul strazii pot dezvolta relatii personale cu oricine si pot sa-ti ofere o ospitalitate si modestie iesita din comun. Tot de la ea am invatat ca atenienii, ca oricare dintre acei greci venerabili au in sange un nationalism bine inradacinat si intotdeauna au reusit sa-si conserve si sa-si apere (chiar si in timpul crizei economice) multele afaceri locale de tip familial. Efcharistó Loredana!

De ce am zis ca a fost mana cereasca? Pei diferenta s-a cunoscut in momentul cand am fost lasati o zi singuri, zi in care am reusit sa ne ratacim in cautarea metro-ului (desi ne dusese ea cu o zi inainte) si sa atingem performanta de a comanda la o taverna din centru un meniu de 4 persoane (mno, romanii invatati sa comande cea mai mare portie).

Ce nu mi-a placut in Atena:

  • Dezorganizarea. Atena iti educa spiritul eroului din tine si iti transforma orice calatorie, intr-unul dintre cele mai proaste semnalizate orase din Europa, o epopee greu de uitat si de savurat (pentru ca te face sa pierzi foarte mult timp). Nu tu markere asa cum trebuie in google maps, nu tu semne complet descriptive si cu cap plasate. Nu doar cautarea unei gari de metrou a fost dificila dar si a ajunge la obiectivele principale din centrul vechi. Adica, noroc ca Acropolele este la inaltime si te poti orienta catre el ca il vezi. Mai multe sanse sa ajungi undeva important ai daca te lasi in seama turmei de turisti si ale umbrelelor inaltate de ghizi.
  • Curatenia si cersatorii. Nu e chiar la nivelul Romei de murdar pe strazi dar are si ea zonele sale “gri”.
  • Unul dintre cele mai aglomerate orase de turisti pe care l-am vizitat si nici macar nu am fost in sezon estival.
  • Stilul invechit al oamenilor, al cladirilor, al strazilor si al magazinelor. Mi se pare ca grecilor le place aceasta stare pasiva a lor si se complac nepermitand evolutiei si modernismului sa preia conducerea asa cum Herodot si Strabon (istoric si geograf), Arhimede si Aristotel (oameni de stiinta), Hipocrate (medic), Homer si Sofocle (scriitori) au facut tot ce le-a stat in putinta sa continue dezvoltarea statului grec din antichitate.

Ce mi-a placut in Atena:

  • Mancarea! Mitul acela ca mancarea este ieftina, buna si multa este confirmat! Cu 10 euro am luat un meniu cu atata mancare cat pentru 4 persoane. 🙂 Nu doar pretul redus mi-a atras atentia dar mancarea lor are si gust. Fie ca vorbesti de Gyros sau de pestisori si fructe de mare, atenienii ti le prepara cu placere si gust. Daca ai norocul sa gasesti taverne specifice grecesti si nu pline de muncitori de alta nationalitate ai dat peste jackpot!
  • Apa de la robinet. Apa lor e atat de buna incat nu imi fac probleme ca daca o fierb imi albeste si cel mai nou si neaderent ibric, asa cum se intampla cu cea din Romania. Apa la restaurante se ofera gratuit la masa.
  • Lumea se imprieteneste destul de usor cu tine si parca e molipsitor. Indiferent daca esti grec sau nu, trebuie doar sa reusesti sa ii bagi putin in seama si ai sansa sa afli istoria intreaga a familiilor lor. Sunt oameni curiosi din fire si le place sa stea la taclale.
  • Apa de la mal. Daaaa, am vazut si eu o apa de la mare curata ca lacrima!
  • Istoria antica plina de povesti cu eroi prezentata exemplar pe dealul Acropolelui si in cadrul muzeului pe care-l deserveste. Este de laudat si lucrarile finalizate dar si cele ce continua reconstituirea templelor si diverselor vestigii antice.
  • Pe strazile inguste ale centrului vechi se gasesc si magazinase artizanale pline de diferiti artisti ce isi vand creatiile proprii.

Obiective principale: Acropolele, Muzeul Acropolelui, Partheon-ul, Plaka, Templul lui Zeus, Muzeul Arheologic (se zice ca e cel mai mare din lume), Piata Syntagma, Parlamentul Greciei, Monastiraki, Agora si multe altele.

Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂

Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Atenei, puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri.

Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.

Imagini proprietate personala.

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *