Portocala mecanica, pentru cine nu stie, este porecla data echipei nationale olandeze de fotbal la inceputul anilor 1970 datorita modului practicat de joc, unul calculat si foarte eficient, un fel de tiki taka din anii aceia. Mie in schimb, imi place sa ma gandesc la Olanda (actuala denumire fiind Tarile de Jos) in intregime ca o portocala mecanica. Fie orase mici, fie orase mari, toate au o infrastructura bine pusa la punct, curatenie, servicii administrative eficiente si cel mai important, cultura oamenilor de a respecta legile. Ce e si mai abstract in aceasta mare portocalie, este ca mecanica functionala a miscarii imenselor spite este unsa cu un spirit relaxant si vibrant al oamenilor care traiesc pe teritoriul ei. Asadar, lucrurile merg asa cum trebuie pentru ca oamenii au inteles singuri care sunt limitele libertatilor si bucuriilor, fara a fi nevoie ca cineva sa dea jos militaria din pod vreodata. Amsterdam, prin calitatea sa de capitala este motorul principal al acestui mecanism.
Daca v-ati intrebat vreodata ce inseamna numele sau, o sa fiti surprinsi sa aflati ca e chiar simpla de rezolvat enigma. Amstel este numele raului peste care locuitorii zonei au creat poduri dar si un baraj pentru a il putea controla si a incepe ridicarea fundatiei noului oras. Barajul este de fapt tradus ca Dam si surpriza, Amstel (raul) + dam (barajul) = Love, adica Amsterdam.
Amsterdam este centrul economic, cultural si financiar al Tarilor de Jos si un important port. Datorita dezvoltarii prospere de-a lungul timpului, orasul a fost inclus in diverse topuri ale celor mai bune orase de trait din lume an de an. Aici au trait artisti precum Rembrandt si Van Gogh, asadar sa nu va uimeasca faptul ca la fiecare colt de strada o sa vedeti ateliere de arta. De altfel aici a trait si Anne Frank, un copil evreu care a tinut un jurnal din timpul holocaustului pana sa fie prins si dus catre lagarele de concentrare, unde de altfel si-a pierdut si viata.
Eu va spun doar atat, pe langa toate topurile, graficele sau studiile economico-financiare, sau toate rapoartele auditorilor in materie de trai de viata si alte chestii de genul acesta, mie mi-a dat de inteles ca e un oras cu un pedigree total diferit, urmatorul fapt: locuitorii sai merg pe biciclete cum mergem noi pe jos. Adica, sa va faceti o idee, acolo is vreo 22 de milioane de biciclisti inregistrati…
Amsterdam miroase a lalele primavara iar in restul anului a iarba. Da, a iarba de aia la care va ganditi toti. Dar stati fara grija, are tarii diferite si puteti visa frumos in functie de ce cartier vizitati :).
Are un “je ne sais quoi” ce te face sa nu-ti mai iei gandul de la el o perioada indelungata. Casele colorate, canalele asortate cu podurile pline de flori (ar fi o idee, flori nu lacate!), ateliere de arta sau design in care poti vedea de afara, patiserii cu gaufre de tot felul, piata de flori si strazile pline de oameni relaxati iti imprima in minte amintirea de neuitat al unui oras boem si atragator.
E singurul articol unde vreau sa ies din tiparul obisnuit si nu o sa mai am rubricile cu ce mi-a placut si ce nu mi-a placut, pentru ca fir-ar, mi-au placut toate lucrurile acolo.
Apropo, stiti ce mi-a mai placut? Faptul ca a reusit sa o faca pe sotia mea sa bea bere! Da! Dupa aproape 6 ani de convietuit cu ea, in care nu a pus gura pe nici un strop de apa cu hamei, muzeul Heineken a reusit sa o convinga sa bea asa ceva!
La revenirea in tara am reusit sa umplem curtile cunoscutilor cu lalele specifice de acolo! Iar balconul nostru a fost gazda unor flori cu miros specific Amsterdamului. 😀
O sa scriu mai jos obiectivele principale, dar va zic asta, tot orasul merita sa fie descoperit la pas.
Obiective principale: Muzeul Van Gogh, Muzeul Rembrandt, Muzeul National Rijksmuseum, Casa lui Anne Frank (cum e prezentata povestea face incredibil cum un muzeu iti poate provoca trairi atat de emotionale), Muzeul Heineken Experience, Palatul Royal Amsterdam, Piata Dam, Cartierul Jordan, Parcul Vondelpark si multe altele.
Urmeaza ceva poze personale, dar nu foarte multe sa mai aveti si voi ce vedea! 🙂
Daca va hotarati cumva sa dati o sansa Amsterdamului, puteti folosi aceasta unealta pentru rezervari zboruri si hoteluri.
Acest articol contine link-uri de afiliat. Despre politica link-urilor de afiliere.
Imagini proprietate personala.
Un comentariu