Alegeri Prezidentiale 2019

Rolul Preşedintelui

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

Mai sunt cateva zile pana la (re)alegerea Presedintelui Romaniei.

Aseara a avut loc si “dezbaterea” finala din care am putut trage cateva concluzii finale asupra candidatilor din turul doi. Din punct de vedere personal, va ofer cateva pareri:

  • La candidatul Viorica Dancila, am apreciat libertatea data presei in a pune orice fel de intrebare. Mai mult decat atat, nu a evitat sa raspunda jurnalistilor ce incercau sa adauge intrebari suplimentare incomode.
  • La candidatul Klaus Iohannis, am apreciat organizarea din timp a conferintei si modul ordonat si profesionist in care s-a desfasurat evenimentul, aducand inca o data la suprafata disciplina germana caracteristica educatiei sale.

Despre raspunsurile la intrebari, eu am simtit doar ca s-a raspuns in stil politician, cu evitarea directa a multor raspunsuri clare si mutand de cele mai multe ori atentia catre contracandidat.

  • L-as vota pe candidatul Viorica Dancila pentru faptul ca pare un om deschis, activ, implicat si incapanat, avand in vedere continuitatea sa politica in ciuda discreditarii publice continue. Pe langa planul personal vin ca un plus si cei 10 ani de experienta politica in Parlamentul European.
  • L-as vota pe candidatul Klaus Iohannis pentru experienta de 5 ani deja acumulata in aceasta functie, pentru imaginea serioasa mereu afisata potrivita postului ocupat dar si pentru relatiile externe foarte bune la nivel inalt cu multi omologi de ai sai, demonstrate prin vizitele reusite in Franta, USA si respectul primit in summit-urile la nivel European sau Mondial.

Indeajuns despre parerile mele, cel mai important este ca voi sa stiti care este rolul Presedintelui in tara pe care o traiti si pe care el o va conduce si reprezenta in lume. Mai jos sunt cateva pasaje din Constitutia Romaniei. Cititi-le cu atentie, analizati capacitatile fiecarui candidat si VOTATI. Indiferent cum o faceti, VOTATI!

  • Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
  • Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
  • În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
  • Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
  • Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
  • Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
  • Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
  • Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.

Sursa textelor din Constitutie: Presidency.ro

Sursa pozei: Presidency.ro

You might be interested in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *