Ucraina, code red

Vecina noastra din nord trece prin momente grele. Revolutia portocalie de acum cativa ani si-a cam luat culoarea rosie zilele acestea.

Credeam ca la noi e mai rau, dar se pare ca in alte parti e si mai si. Aici ma refer la influentele sovietice, comuniste ale fostei URSS. In 1990  majoritatea statelor aflate sub dominatie ruseasca si-au proclamat independenta democratica. Astfel a facut si Ucraina, care si ea ca asemeni vecinilor sai, a suferit adevarate genocide ale foametei de pe urma influentelor staliniste. Se pare ca acum, banul face puterea iar puterea ucrainiana se uita mai degreaba la ascensiunea economica a estului rosu decat spre stabilitatea zonei euro.

Sunt fericit sa afirm ca Romania a incercat mereu un echilibru in construirea acestor tip de relatii, ducem politici  europene dar incercam sa aducem investitori chiar si din China. Insa vecinii nostrii nu-s asa hotarati si sunt dispusi sa se lase scaldati in mirajul gazului rusesc. Populatia nu prea e de acord cu delasarea aceasta si vrea solutii gasite dinspre uniunea europeana. Ucrainienii mai destepti nu uita ranile provocate de comunism si nu accepta o posibila intoarcere spre radicinile sale.

Vestile triste sunt cele despre interzicerea protestelor maselor, care contrazice un principiu fundamental al democratiei, libertatea de exprimare.

Devin si mai triste cand vezi ca o tara intreaga clocoteste, izbucneste la propriu si tu o ti pe a ta. Ucraina o tara cu resurse naturale dar si cu o pozitionare geografica excelenta, ar fi trebuit sa acceseze beneficiile diplomatiiilor maleabile si orientate catre sustinere economica ale statelor vecine membre UE. Greseala acestor ani a fost plafonarea relatiilor externe pe plan continental.

Sper doar ca, cineva acolo isi va da seama pana nu e prea tarziu si va opri bomba ce sta sa omoare si mai multi oameni. Si de va fi prea tarziu, sa aibe grija ca astfel de sacrificii sa lase urme vizibile in viitor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.