Smartphone nou sau second hand?

Abia au trecut sarbatorile de iarna si iata ca, surpriza, vin alte sarbatori!
Prima dintre ele ne incearca buzunarele pentru iubitii sau iubitele de alaturi, Sf. Valentin aka Dragobetele. The second one, vine prin mai, Pastele! Momente numai bune de cumparat cadouri. In ultima vreme un cadou destul de frecvent intalnit pe lista de shopping este smartphone-ul.

Daca inainte lumea se multumea cu bijuterii, cutii de ciocolata, esarfe sau alte lucruri mai normale, acum moda cadourilor a imbratisat hi-tech-u. Un produs foarte popular este telefonul.
Doar ca preturile pentru un smartphone cat de cat decent ca specificatii tehnice, sunt un pic piperate. Totusi, daca esti dispus sa dai peste 1000 de lei pe un astfel de dispozitiv ar trebui sa acorzi ceva atentie la ce cumperi si mai ales de unde le cumperi.

Eu unul personal nu as da niciodata mai mult de 1000 de lei pe un telefon. Insa daca ar fi sa dau, as cauta toate oportunitatile, de la produsele noi pana la cele second hand. De fapt despre asta este vorba in acest post. Vreau sa fac o comparatie intre telefoanele mobile noi si cele second hand. Avantaje si dezavantaje, ponturi si sfaturi.

Incep cu smartphone-urile noi.
Unul dintre cele mai importante avantaje este ca… sunt noi.
Nimeni nu a mai folosit acel dispozitiv;
Nimeni nu a mai scuipat in receptor inaintea ta;
Nimeni nu a mai pus clei pe difuzor;
Nimeni nu a lasa vreo boala de piele pe carcasa de la maini nespalate.
Sunt noi, neuzate, neumblate, cu garantie si perfecte pentru cadou.
RECOMANDARE – un smartphone nou, cu garantie va fereste de multe belele. Un telefon inteligent este usor de utilizat dar foarte complicat din punct de vedere hardware si software. O problema des intalnita este defectarea touchscreen-ului. Si credeti-ma la unele telefoane este foarte scump sa-l inlocuiti! Un soft care are bug-uri poate necesita mai multe resoftari de-alungul timpului. Garantia smartphone-ului cumparat nou este o polita de asigurare impotriva defectiunilor costisitoare. (si de cele mai multe ori sunt)
PONT – se pot gasi smartphone-uri la prelungire de abonament la preturi de nimic.
PONT – un telefon cumparat dintr-un magazin poate fi returnat in 30 de zile. Deci, daca nu va place cum se misca sau cum arata puteti sa-l returnati si sa va primiti banii inapoi.

Cel mai mare dezavantaj este pretul. Spre exemplu, un terminal iPhone sau Samsung de ultima generatie costa peste 2000 de lei! Fara suparare, dar de banii acestia mobilezi o bucatarie.

Smartphone-urile second hand pot fi “ca noi”.
A-ti lua un telefon second hand este o arma cu doua taisuri. Insa s-o vedem pe cea buna:
Poti negocia pretul;
Poti negocia continutul pachetului; (spre exemplu unii ofera si carduri de memorie si cabluri de date, dar poate am si eu si nu-mi trebuie, scot din pachet, scad din pret)
Poti negocia si prin schimb de produse;
Poti gasi la sub jumatate de pret fata de magazin.
PONT – daca sunteti atenti, puteti gasi si telefoane luate la abonamente dar nedorite de proprietar si sunt oferite spre vanzare aproape noi. Sunt adevarate chilipiruri pentru ca le poti gasi cu folia de protectie pe ele inca si cu garantie de cel putin un an.
RECOMANDARE – daca sunteti dintr-un oras mare incercati sa va gasiti acolo produsul. Va ofera posibilitatea sa-l vedeti, testati si achizitiona mult mai rapid. Daca sunteti din afara orasului respectiv, incercati sa folositi curieri rapizi si optiunea de verificare colet. Credeti-ma! va scuteste de tepe! (o spune stan patitul)
RECOMANDARE – cautati sa cumparati de la useri verificati, cu calificative pozitive sau o mica istorie pozitiva pe acel site. Nu platiti inainte!

Dezavantajele majore sunt lipsa garantiei si verosimilitatea anunturilor gasite.
Chiar daca implica cateva riscuri cumpararea smartphone-urilor second hand sunt mult mai avantajoase. Daca nu va deranjeaza prin cate maini a trecut sau ca are cateva urme de uzura la exterior, anumite smartphone-uri merita de doua ori mai mult sa le luati astfel decat noi. Si credeti-ma, peste un an apar altele mai bune, mai noi si o sa va faca cu ochiul si o sa vreti sa-l schimbati.

SFATUL MEU
Daca doriti sa achizitionati un telefon pe care  sa-l tineti aproape ceva ani, va recomand unul nou. Garantia si faptul ca nu este uzat deloc va ofera sansa sa aveti dvs grija de el asa cum trebuie.
Insa daca doriti sa-l schimbati in fiecare an, nu vad rostul la arunca o caruta de bani pe o caramida care, in timp o sa ajungeti sa o folositi doar la dat sms si vorbit.
Pe de alta parte, piata de second ofera posibilitatea chiar si celor cu venituri mici sa-si cumpere produse mai performante.

Shopping placut!

One Response

  1. Ice July 20, 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.