Medierea

Probabil de ceva vreme ati auzit la televizor sau ati vazut pe strada ca au aparut cabinete de mediere. Ce sunt acestea si la ce ne ajuta pe noi?

Exista momentan o lege dar nu este tocmai cel mai potrivit sa o desfasor pe toata acum. Insa, definitia juridica pentru aceasta este: “Modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Profesia de mediator este reglementata prin Legea nr. 192/2006, modificata prin Legea nr. 370/2009

Unul dintre cei mai populari bloggeri de la noi din tara a facut un research asupra a ceea ce inseamna si cum ar trebui folosita aceasta cale juridica. Pe blogul sau, chinezu.eu, sunt rugati sa explice cititorilor despre subiect oameni din bransa, mediatori cu acte in regula, Iulia-Cristina UtaDelia Daniu si Andrei-Nicolae Dascalu. Ce am inteles eu?

Ca un mediator poate ajuta ambele parti sa nu piarda timp si bani pretiosi prin procese care dureaza poate si trei ani si costa si zeci de mii de euro. E un fel de negociator neutru care incearca sa evite cuvantul, “nu”, in dezbaterile dintre parti. Problema care exista in Romania, tine de mentalitatea omului. Romanul nu prea are “chef” sa negocieze ce uneori i se pare ca-i apartine numai lui. Desi nu este la fel de mandru ca francezu sau arogant precum englezu, conationalul nostru nu are o gandire orientata spre solutiile de tip win-win ci win doar intr-o singura directie. Pacat ca nu suntem asa de ingamfati si in sport.

Trebuie sa va pun si eu un exemplu de cum poate rezolva medierea un conflict. I-am ales pe simpaticii Scooby Do si Shaggy intr-un diapozitiv:

Shaggy-Scooby_Christmas_Scooby-Snacks

Scooby Doo si Shaggy se bucura de Scooby Snacks-urile lor.

 

 

 

 

No-more-Scooby-snacks-scooby-doo-24165036-320-240
Gustarica se termina si vor altele, dar regizorul refuza sa le mai ofere. 
 
 
 
 
 
 
scooby
Scooby si Shaggy refuza sa mai joace in desenele animate daca nu li se ofera snacks-urile preferate. 
 
 
 
 
 
ScoobyDoo+and+Shaggy+ScoobyandShaggyRegizorul ii ameninta ca ii da afara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SCOOBY-DOO AND THE CYBER CHASE, Scooby-Doo, Shaggy Rogers, 2001
 Cei doi cauta pe net un avocat care sa-i reprezinte pe cale legala. Insa, gasesc informatii ca or sa-i coste mii de dolari si timp pierdut prin tribunale si nu pe scena. Norocul da peste ei si gaseste blogul lui chinezu si se gandesc sa angajeze un mediator. 
 
 
Shaggy-and-Scooby-as-Daphne-and-Velma-scooby-doo-32576200-940-701
Pentru ca le e rusine sa afle cine sunt se prezinta la acesta deghizati si ii explica problema. 
 
 
 
 
 
v016
Velma este rugata de regizor sa fie al doilea mediator (da, se poate cu mai multi mediatori daca una din parti are suspiciunea ca cel ales are motive sa nu fie impartial)
 
 
 
 
Velma-Holding-Shaggy-and-Scooby-scooby-doo-32575505-973-697Mediatorii i-au adus pe cei certati la masa negocierilor. Le-au ascultat amandurora problemele, au verificat legatura contractuala dintre ei si i-au indrumat spre o cale de mijloc explicandu-le fiecaruia ce s-ar putea face si ce nu ca sa se rezolve totul pe cale amiabila. 
 
 
scooby-doo-and-shaggyDupa cateva sedinte de consultari, regizorul s-a gandit sa le ofere o tona de Scooby Snacks celor doi doar daca semneaza pe zece ani un contract cu show-ul. Insa, mediatorii au atras un semnal de alarma asupra clauzei abuzive de zece ani. Scooby si Shaggy au acceptat oferta regizorului dar doar pe un contract de doi ani si tona de snacks-uri pe jumatate. Ambele parti au fost de acord cu aceasta ultima solutie si au multumit mediatorilor ca nu au mai pierdut ani buni prin tribunale si pot sa faca iar show-l preferat de copii. 
 
Scooby Scooby Doooooooooooooooooooooooo!
 
 
 

pozele de aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici si aici.

No Responses

  1. Pingback: Castigatori campanie "Vorbim despre mediere?" February 27, 2014

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.