Ipocrizia din tricolor

Frédéric Charles Antoine Dard este scriitorul francez cu peste 300 de titluri in palmares din anii ’50 pana in 2000. A vandut milioane de copii in toata lumea si este unul dintre cei mai indragiti autorui contemporani francezi. Cartile sale poarta semnatura pseudonimului sau, San Antonio, ales la intamplare cu ochii inchisi pe un atlas al lumii.

Stilul sau  abunda intr-un amuzament lejer completand actiunea alerta din aventurile sale. Aventuri pe care, eroul sau principal, comisarul San Antonio le traieste intr-un stil de mare clasa. Comisarul nu rezolva pur si simplu o problema, pentru el implicarea in viata este totala si nu iarta nici o placere daca i se ofera. Romanele sale nu sunt pentru pudici dar sunt pentru acei oameni care vor sa citeasca un roman politist alert dar atat de atragator incat te vei trezi peste ore bune la realitate.

Din pacate eu am apucat sa citesc decat o mica particica din aventurile sale, Redu presiunea ca pleznesc!. Carte ce m-a prins dupa primele randuri si care m-a amuzat teribil felul in care eroul salveaza toate domnitele “triste” si il scoate de la ananghie pe prietenul sau superdotat.

Cateva titluri care merita anuntate sunt, De la A la Z, Lupul travestit in bunicuta sau Sarabanda raposatilor. Cei care se gandesc sa inceapa aceasta serie de romane politiste moderne le pot incerca de la aceasta adresa,  Site-ul San-Antonio versiunea pentru Romania.

Cat despre titlul meu, comisarului i-ar fi placut mai mult ca sigur sa-si incerce puterile barbatesti si militienesti pe meleagurile noastre. Cel mai mare mister al tarii noastre vine de la felul nostru de a fi, de a fi ipocriti. Ne place sa aratam atat de mult cu degetul spre altii incat am uitat sa ne vedem pe noi. La noi, hotul striga hotul. Cel mai bun exemplu il gasim, indubitabil la parlamentari. Ar trebui investigati in interiorul mintii lor si verificat daca mai exista o farama de adevar in gandurile lor. Cei aflati in opozitie ataca orice lege propusa de putere iar cand se schimba foaia regula ramane la fel. De fiecare data cand mergem la vot ii schimbam pe toti pentru ca avem credinta ca cei noi nu ne-au mintit, ca cei noi se vor tine de cuvant, poate cei de acum sau poate cei de peste patru ani. Exemplu de ipocrizie nationala, stim foarte bine ca asa se intampla si stim si mai bine ca daca am fi noi in locul lor la fel am face.

Comisarul ar trebui sa investigheze  noaptea prin saloanele de masaje erotice si cazinourile de lux ale capitalei. Acolo va gasii oamenii importanti si imorali ai acestor vremuri. Sa sparga gasti de infractori ce ataca la comanda si fura de la saraci sa dea la altii bogati. Sa adune informatii si sa-i demaste pe cei ce afirma cu tarie ca el nu a furat si nu va fura niciodata, ca el va da din buzunarul propriu pentru ca cei multi sa poata trai. Pentru ca aceia sunt cei mai ipocriti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.