Hong Kong, intre democracy sau comunism.

Hong Kong-ul este smaraldul sudic al teritoriului chinezesc. Cu pedigree imperialist dar cu cei sapte ani de acasa proveniti dintr-o familie  japonezo – britanica, mica regiune asiatica se afla de o saptamana intr-o puternica dilema.

Probabil ati vazut la televizor cum zeci de mii de oameni au iesit in pietele centrale pentru demonstratii anti-Beijing. De ce ies? Nu stiu cati dintre voi cunosc problema si de aceea am zis sa va explic eu pe scurt cum sta treaba.

Istoria

Totul a inceput in 1997 cand Hong Kong-ul a devenit regiune sub administrarea regimului Republicii Chineze cu promisiunea ca aceasta sa ii respecte statutul special creat pana acum de cei 150 de ani de guvernare britanica.

Acest statut se referea la pastrarea libertatilor si autonomiei teritoriale a regiunii. Din ’97 pana acum acestea au fost respectate doar ca politica chinezeasca incepe sa se schimbe si de la centru vin semnale ca virusul comunist se afla la porti. Cel mai important semnal este ultima decizie luata de guvernul republicii. China a promis alegeri democratice in 2017 pentru Hong Kong ca semn al bunavointei, intelegerii si nevoii de a pastra aceasta zona sub un climat prosper, linistit si unit cu teritoriul mama. Doar ca in lunile trecute, cei din conducerea tarii au decis sa mai taie din democratia asta a alegerilor si sa puna o conditie in alegerea conducatorului regiunii. Adica oamenii din zona vor putea sa-si exprime preferintele prin vot dar indiferent pe cine vor alege ei, partidul comunist va avea ultimul cuvant in alegerea guvernatorului.

Frica

Azi un deget, maine toata mana. De asta se sperie cei iesiti in centrul Hong Kong-ului, ca aceasta sa nu fie un inceput de sfarsit a libertatii pe care inca o mai detin mostenire. O alta problema aparuta este cea a resemnatilor. Oameni care au priceput ca odata lasati pe mana comunistilor acestia sigur vor schimba lucrurile dupa bunul lor plac. Doar ca evenimentele recente cu politia in actiune au adus aminte de masacrele din ’89 de la Tiananmen, cand armata a facut genocid iar acum, multi speriati de gandul acesta s-au trezit si au venit sa sustina cauza libertatii.

Organizare

Anul trecut ucrainienii au facut adevarate demonstratii de razboi in inima capitalei, protestatarii si fortele speciale ducand razboaie de guerilla. Pana acum zecile de mii de protestatari sunt mult prea pasnici si educati promovandu-si cerintele fara distrugerea si vandalizarea orasului. Majoritatea sunt tineri si au reusit sa se organizeze impecabil nelasand haousul sa pana stapanire pe situatie. Au corturi pentru prim ajutor, au zone de igenizare personala, program de facut curatenie la “locul de munca”, zone de incarcare a device-urilor electronice,  iar cel mai interesant este ca nu folosesc borduri, cocktailuri molotov si sticle sparte pentru a arunca in fortele de ordine.

Simboluri

Umbrelele sunt armele cele mai esentiale ale protestatarilor. Acestea sunt folosite ca  protectie impotriva atacurilor cu gaze lacrimogene, adapost pe timp de noapte, elemente de arta dar si simbolism. “Umbrela democratiei sub care vor toti sa stea”. Din arsenal mai fac parte si bratarile galbene care  care sunt agatate pe garduri si purtate in piept sau la maini. Acestea arata un fel de suport pentru cei asupriti de politie ele fiind folosite in intreaga lume pentru diverse cauze umanitare. Un element aparte il constituie mesajele sub forma de numere, acestea avertizeaza asupra restrictiilor sub care locuiesc cei din Republica Populara Chineza. Dupa cum bine se stie exista o cenzura pusa pe retelele de comunicatii iar aceasta a facut ca populatia sa foloseasca un limbaj codificat pentru a evita numeroase sanctiuni. Spre exemplu, cand vor sa vorbeasca despre macelul de la Tiananmen folosesc codul #8964 format din anul luna si ziua cand s-a intamplat.

Lucrul cel mai deosebit care se intampla, eu il consider lupta unui pitic pentru democratie in fata unui gigant comunist. Aici nu mai este vorba despre o tara intreaga precum Ucraina ci despre un orasel impotriva unui subcontinent rosu. Ce se va intampla in continuare nimeni nu poate prezice si asta din cauza ca aceste evenimente se desfasoara in aceste conditii fantastice si deosebite fata de toate manifestarile pro-democratie. Daca guvernul chinez accepta conditiile celor din strada atunci Hong Kong-ul are sansa de a-si pastra democratia mostenita de la britanici dar la fel, in caz contrar situatia poate degenera intr-un fiasco marca puterii comuniste.

Mai jos aveti cateva imagini din ceea ce se numeste “The Umbrella Revolution”.  V-am lasat bonus si imnul adunarii multimii. Este vorba de “Do you hear the people sing?” melodie din filmul Les Miserables  si reprezinta imnul francezilor uniti in rascoala (este interpretat de o fetita).

Sursa tuturor pozelor:  Gareth Hayes (flickr)

Source of all pictures: Gareth Hayes (flickr)

 

umbrellarevolution

umbrellarevolution2 umbrellarevolution3 umbrellarevolution4 umbrellarevolution5 umbrellarevolution6 umbrellarevolution7 umbrellarevolution8 umbrellarevolution9 umbrellarevolution10 umbrellarevolution11 umbrellarevolution12 umbrellarevolution13 umbrellarevolution14 umbrellarevolution15

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.