Futsal sau Euro in sfarsit!

Futsal este fotbalul care l-am jucat toti pe maidanele scolii si in salile imense de sport. Desi este destul de vechi (de prin 1930), a fost recunoscuta ca disciplina internationala de catre FIFA abia in 1988 iar in 1989  prima campioana mondiala la Futsal a fost Brazilia.

Numele ii vine din cuvintele portugheze “futebol de salao” si nu din mintea unui roman pervers. Inventat in America de Sud are tendinta sa fie ceva mai spectaculos in joc si cu reguli mai putin drastice. Spre exemplu schimbarile pot avea loc tot timpul meciului iar durata lui este de 40 de minute insumand doua reprize a cate 20 de minute fiecare. Echipele sunt formate din cinci jucatori cu tot cu portarul si pot avea 9 rezerve.

In futsal sunt cateva asemanari si cu fotbalul de pe terenul cel mare: exista cartonase galbene, rosii, lovituri libere pentru dat mingea afara (cu exceptia ca aici merge si pentru dat in tavan) exista chiar si penalty-uri. Exista toate acestea dar nu si offside!

Terenul ca marime este identic cu cel de handbal, deci, daca Hutupan vrea sa apere poarta nationalei de futsal este binevenita!

Asa cum am prezis, in momentul in care nu-l baga nimeni pe roman in seama acestea tinde sa dea tot ce poate ca sa apara pe primele pagini. Desi campionatele mondiale si europene sunt dominate clar de Spania si Brazilia se pare ca nationala romana de futsal (da, avem si noi asa cevaa!!) participa zilele acestea la campionatul european de fotbal in sala din Belgia. Primul meci l-au castigat cu 6-1 invingand chiar gazda competitiei. Asta seara urmeaza al doilea meci in grupe cu Ucraina. Eu urez succes echipei noastre de futsal si sper sa si vedem mai multe transmisiuni in direct de la aceasta competitie cu tricolorii in teren!

Fotbalul in sala sau pe terenturile mici incepe sa aibe din ce in ce mai multi fani. Datorita formatiei si terenului mic jocul nu este foarte tacticizat si se joaca mai mult la spectacol. Na! Acu sa-i vad pe tricolori daca se mai pot plange de calitatea terenului!

Daca va atrage ceva la jocul acesta mai multe informatii gasiti la fifa, uefa si frf.

UPDATE

Am laut bataie de la Ucrainieni onorabil, 2 bare si 2 faze clare de gol. Ei au avut doar una!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.