Cinci suflete

Acest articol este motivul pentru care scriu aici cuvintele acestea. Este o bloggerita care a avut un curaj teribil sa scrie cu degetele tremurand  pe tastatura sentimente ce descriu cel mai bine agonia unui suflet torturat de o boala crunta. Acel articol este scris pentru o campanie impotriva cancerului la san si de col uterin. Eu nu sunt femeie si nici in familie nu am avut un astfel de caz (si multumesc lui Dumnezeu ca inca suntem sanatosi si bine) dar ca barbat vreau sa subliniez cateva lucruri importante.

In primul rand ca noi, ca oameni avem obligatia sa ne mentinem sanatosi pentru a putea sa ne bucuram de o viata linistita alaturi de cei apropiati. Iar cel mai important lucru in acest demers este preventia. De cele mai multe ori o neglijam inconstienti si nu ne dam seama ca in spatele unor simptome banale pot sa se ascunda boli grave care depistate cat mai rapid posibil pot fi invinse.  Fundatia Renasterea  formeaza un grup de oameni care din 2001 si pana in prezent informeaza si deruleaza proiecte pentru ca toata populatia sa cunoasca riscurile dar si pasii care trebuiesc urmati in cazul unei suspiciuni a imbolnavirii cu cancerul de col uterin si cel de san. Doua importante proiecte realizate de ei sunt creearea  Centrului Medical de Excelenta – RENASTEREA, prin care se ofera control medical si diagnosticare precoce a cancerului de col uterin si  san si ceva unic in Romania dar foarte util pentru zonele mai izolate ale tarii, Unitatea mobila de diagnostic pentru san si col uterin cu ajutorul caruia, citez de pe site-ul lor,  “16.500 de femei din 37 localitati ale tarii au beneficiat de 14.586 de Teste Babes Papanicolau si de 8.317 de mamografii”, toate gratuite. Linkurile care sunt mai sus ar trebui retinute de fiecare doamna iar cand veti vrea sa scapati de incertitudini periculoase folositi-le cu incredere.

Al doilea lucru care vreau sa vi-l scriu il reprezinta importanta persoanelor feminine din jurul nostru. Sunt elementele care ne implinesc si fara de care nu putem exista, ele ne sunt jumatatea lumii in care traim. Cuvintele de mai jos sunt pentru acei masculi care cred ca lumea e a lor dar si pentru acele femei care si-au uitat rolul pe aceasta lume.

A fi bunica inseamna pentru nepotel ore lungi de povesti si cele mai dulci prajituri. Alintul  bunicii este cel mai dulce, datorita lui baiatul ce va deveni mai tarziu barbat va sti sa ofere blandete si bunatate.

A fi mama este fara dar si poate cel mai mare castig al vietii unei femei. Dragostea, ocrotirea, invataturile si propriul sacrificiu sunt caramizile unei temelii care construiesc un om puternic, pregatit pentru orice ii ofera viata.

A fi sora reprezinta sansa unui frate de a avea un prim companion, cineva caruia poti sa-i dezvalui secrete fara sa te judece, cineva de la care sa primesti dar si caruia sa-i oferi protectie. A-ti face prieteni este lectia de baza dintr-o astfel de relatie si te va ajuta sa castigi grupuri de amici. (eu nu am avut sora dar am verisoare care le simt la fel de apropiate)

A fi iubita are o importanta decisiva in trecerea anilor pentru un barbat. Ea iti permite sa te simti tanar mereu, un elixir al vietii care il sorbi cu fiecare zambet ce ti-l ofera. Iubirea este cel mai bun medicament care-l poate purta cineva mereu la el.

A fi fiica ofera unui tata darul de a avea cel mai pretios lucru din lume sub protectia sa. Un pui de om atat de fragil este cheia intelepciunii unui parinte. Cum anii trec, va veti maturiza impreuna iar tu cand vei fi batran, te vei uita in ochii ei si vei realiza ca sensul vietii curge prin sangele celor care-i lasi in urma ta.

Asa ca doamnelor si domnisoarelor, de fiecare data cand va ganditi ca “lasa ca eu nu am cum” sau “mi-e frica, nu vreau” amintiti-va ce inseamnati pentru cei apropiati. Daca tineti la ei incercati sa luati masuri cat mai urgente fara sa se ajunga la un nepotel, un tata sau un fiu sa piarda o etapa importanta din viata sa.

Ca modalitati de preventie am gasit si un infografic:

Good-News-About-Cancer-Infographicvia aici

 

3 Comments

  1. Dana March 14, 2014
    • Beatrice July 20, 2016
    • http://www./ March 1, 2017

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.