The 47 ronin

Din decembrie la cinema ruleaza 47 ronin, un film cu Keanu Reeves pe post de samurai. Un film ce se aseamana cu vremea de afara, cu actiune si destula drama. Am zis sa pierd vremea la cinema si i-am dat o sansa.

Filmul a fost foarte captivant, nu a avut multe momente de plictiseala iar din punct de vedere istoric s-a tinut destul de mult cont. Keanu Reeves nu a fost extraordinar dar ca in oricare film in care a facut senzatie are o drama in iubire si moare la final.  Ahhh, trebuia sa precizez SPOILER! Sincer, il preferam pe Tom Cruise pentru ca e mai simpatic!

Reeves joaca rolul lui Kai un “corcit”, o parte om de rand, o parte creatura mistica a padurii si o parte samurai. Desi s-ar crede ca povestea principala este iubirea lui de dragoste cu fata lordului de Ako, per asamblu ideea filmului este alta. Subiectul major al cestui film il prezinta povestea celor 47 de samurai care au ramas fara stapan si devin ronini in cautarea razbunarii. Razbunare ce o sa o gaseasca spre final.

Ronin este un samurai care ramane fara stapan. Asano este lordul din Ako care in perioada unei vizite a shogunului in castelul sau, ataca un oficial de rang inalt, Kira. Pentru aceasta fapta este obligat sa-si ia viata prin seppuku iar Ako ramane sub conducerea lui Kira. Samuraii de sub ordinea lui Asano, in frunte cu Oishi, devini ronini si dupa un an de persecutare acestia cauta razbunarea. Nu vazut prea bine, Kai ajuta cu aprovizionarea armelor si pune umarul serios la lupta. Reusesc sa-l omoare pe Kira iar toti ronini isi fac seppuku in fata shogunului. Ako revine sub comanda ficei lui Asano.

Faptele reale sunt putin altfel dar ideea esentiala se pastreaza. Nu exista nici un Kai iar povestea de dragoste dintre el si fata lordului este folosita de scenarist pentru a construi motivul razvratarii lui Asano pe Kira. Adevarul este ca Asano era jignit la el in casa foarte des, luat in radere si batjocorit de catre Kira, iar intr-un moment de furie daymo il ataca pe acesta ranindul la obraz.

Alta fictiune este faptul ca daymo Asano avea o fata. In realitate el a avut doar un fiu infiat care dupa recuperarea onoarei familiei sale de catre Oishi  a preluat conducerea regiunii japoneze Ako.

Pregatirea pentru razbunare nu a durat un an asa cum arata in film ci doi ani. Interesant este modul cum roninii asteapta ca noul daymo al regiunii sa lase garda jos. Scenariul povestii televizate prezinta un asalt al unei tabere ale lordului care esueaza iar generalul roninilor este dat mort si nu mai prezinta o problema. In istorie acest lucru se intampla prin dezonorarea intentionata acestuia prin afisarea lui ca un betiv ordinar, curvar si depravat timp de un an si jumatate. Timp dupa care Kira considera ca nu mai prezinta un adevarat pericol si slabeste garda.

Atacul insa este creionat destul de bine de catre echipa productiei video cu exceptia inventiei cu deghizarea. Finalul povestii si el se prezinta destul de real cu taierea capului si punerea acestuia la mormantul maestrului Asano pentru ca razbunarea sa fie completa.

Scena ritualului comun seppuku facut de cei 47 de ronini este reala iar locul este astazi un monument vizitat de sute de turisti anual. Ca si in film mor de fapt 46 de ronini doar ca in realitate al 47-lea nu este fiul lui Oishi ci un alt samurai care a fost facut emisar si a fost ingropat alaturi de cei 46 dupa ce a murit la varsta de 87 de ani.

Daca n-ar fi fost povestea de dragoste dintre Kai si Mika faptele istorice ar fi fost aproape in intregime respectate, dar viata n-ar mai fi fost asa frumoasa fara iubire nu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.